2017. augusztus 22.

Richie Kotzen: szólólemez bemutató az A38-on

Ősszel ismét saját zenéjével tér vissza Budapestre a Mr. Big és a Winery Dogs gitárhőse, Richie Kotzen. Ezúttal idén megjelent 21. nagylemeze, a Salting Earth dalait hallgathatjuk meg, szeptember 13-án az A38 Hajón.


A gitárvirtuóz Richie Kotzen tinédzserként robbant be a heavy metal és hard rock világába, villámgyors játéktechnikájának köszönhetően. Első három lemezét, köztük a saját néven kiadott, 1989-es debütáló albumot a Shrapnel kiadónál készítette el, majd a Posion nevű party metal csapat tagja lett, de egy közös album után inkább szólóban folytatta. Több sikeres kiadvány után, a ‘90-es évek végén már a Mr. Big tagjai között találjuk, és a Vertú nevű fúziós zenekarban is szerepet vállalt. 2007-ben már a 14. nagylemezét adta ki, majd hamarosan a Winery Dogs nevű supergrouphoz csatlakozott, Mike Portnoy és Billy Sheehan mellett. Idén áprilisban pedig a 21. szólóelemez érkezett, Salting Earth címen. Az ehhez készült egyik videó a My Rock címet kapta:




Kotzen az új lemezen megpróbált egy kicsit hátralépni az elmúlt években követett zenei irányaitól, hogy aztán két lépést tehessen előre egy új, konvencióktól mentes irányba. Ez a lemez az első komolyabb munkája a 2015-16-ban lebonyolított Winery Dogs turné óta, mely a hatalmas sikereket elérő Hot Streak lemezhez kapcsolódott. A regenerálódás után Richie ezúttal ismét az önálló munkára koncentrált, és egyedül Julia Lage énekhangját vette igénybe a Make It Easy cmű dalban.

A lemez készítéséről Richie a következőt nyilatkozta: “Igazából nem szánt szándékkal alakul úgy, hogy a lemez elkészül, és én vagyok az egyetlen előadó rajta. Ez azért történik, mert mindig így írtam a dalokat és rögzítettem az ötleteim. A ‘80-as évek végén az első stúdiómat a szüleim istállójából alakítottuk ki. Meglehetősen elzárva nőttem fel, és így hamar rá kellett jönnöm arra, hogy ha szeretném meghallgatható formába önteni a fejemben lévő zenét, akkor ezt egyedül kell csinálnom." Az End Of Earth című dal videóját itt láthatjuk:



A megszokott gitárszólók és vibráló vokálok mellett az előadó érzékenyebb oldala is megmutatkozik a lemezen, a lecsupaszított hangzású zárótétel, a Grammy formájában. “Azt a dalt a lehető legfurcsább módon, a létező legrosszabb időzítéssel találtam ki - mondta el Richie. - Egy este, amikor egyedül voltam otthon, egyszer csak arra ébredtem fel, hogy még félálomban egy teljes refrén dallama jár a fejemben, amit most azonnal fel kell vennem, különben örökre elveszhet. Így végül gyorsan összeraktam egy egyszerű dob ritmust, és akusztikus gitáron feljátszottam rá a dallamot. A szöveg ezt követően már szinte magától jött, reggel 6-ra pedig készen is volt a dal. Később szerettem volna további hangsávokat hozzáadni, de ahogy újra és újra lejátszottam a felvételt, úgy éreztem, hogy van benne valami igazán személyes, amit csak elrontana, ha hozzányúlnék, így végül úgy hagytam, ahogy volt."

Kotzen igazi zenei küldetése ugyanakkor a zene élő bemutatása az embereknek. “Az igazi megnyilvánulási formám a turnézás - élőben játszani amennyit, amikor és ahogy csak lehetséges. Ez egyike azoknak a kevés élményeknek, amit nem lehet másolni, ellopni vagy letölteni. Az élő koncert egy olyan emberi élmény, ahol az előadó és a közönség is ad és befogad, és ehhez az érzéshez semmi sem hasonlítható.” Európai turnéja szeptember 13-án érkezik Budapestre, ahol az A38 Hajón hallhatjuk majd, Mike Bennett dobos és Dylan Wilson basszusgitáros, valamint egy kiváló német kortárs blues rock zenekar, aThe Konincks kíséretében, akinek Daytime / Nighttime című friss EP-jükről itt hallgathatunk meg a Staring at Walls című számot:


a Livesounds bemutatja: Salting Earth Tour
2017. szeptember 13., szerda 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Richie Kotzen, The Konincks koncertek
Belépő: 6500 Ft
Jegyek kaphatók az A38 Hajón, CD Pincében, illetve a Ticketportal és a Ticket Express hálózatában, valamint a www.a38.hu és a https://tixa.hu webáruházban.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://richiekotzen.com

https://www.facebook.com/LiveSoundProd/
https://www.facebook.com/events/781658635319313/