2005. július 20.

Krisiun: brazil hentesek a Kultiplexben


Egy nappal a Sziget Fesztivál után az igazi underground zenék kedvelői gyűlnek majd össze a Kultiplexben: augusztus 18-án ugyanis a Krisiun death metal triója büntet majd a Művelődési Ház színpadán. A mindössze 2000 Ft-os belépőárral megáldott rendezvényen két nem kevésbé brutális magyar zenészosztag is fellép majd: az - ex-Dark Clouds – Nadir, valamint a Radikális Amputáció.

Az idén tizenöt éves Krisiun mind a mai napig az eredeti felállásban működik: a testvérpáros Max (dobok) és Moyses Kolesne (gitár), valamint a frontember-bőgős Alex Camargo rendíthetetlen kitartással, és szívós munkával küzdötte fel magát Brazília egyik eldugott tartományából az Ó- és Újvilág legnagyobb fesztiváljainak headliner-ei közé.
A csapat története lassan kapott lendületet: 1990-ben a három srác még szülővárosában tengeti mindennapos metalhead-életét, melybe végül a ’91-ben ill. 92-ben rögzített két demofelvétel hoz változást: hamarosan Sao Paolo-ba költözhetnek, ahol saját költségükre elkészítik a mára már kultikus unikummá vált Unmerciful Order című minialbumot, majd 1995-ben az első teljes hosszúságú stúdiólemezt, a Black Force Domain-t. A dolgok pedig csak ezután lódulnak meg igazán: 1997-ben a német Gun Records, majd a Century Media veszi őket szárnyai alá, így lassan beérik a sokéves erőfeszítés... élőben produkált brutális hangorkánjukat pedig azóta az egész világ megismerhette, hiszen többek között saját példaképeik, így például a Morbid Angel vagy a Kataklysm társaságában is zenélhettek már, de eljutottak a Milwaukee Metal Fest-re, vagy az X-Mass 2001-re is.

A dél-amerikai urak jelenleg éppen egy észak-amerikai turnén vesznek részt a Hate Eternallal, és ezt követően érkeznek majd Európába, a német Summer Breeze, valamint egy rövid augusztusi koncertkörút erejéig. Legutóbbi kiadványuk amúgy egy igazi különlegesség volt: a 2004-es Bloodshed című anyag ugyanis a nyolc új nóta mellett a már régóta elérhetetlen, ’93-as Unmerciful Order mini-CD anyagát is tartalmazza.

A magyar fanatikusok utoljára a floridai death metal istenségek, vagyis a Morbid Angel 2004-es koncertjén találkozhattak a Krisiunnal, ahol felejthetetlen ízelítőt kaphattunk abból, hogy mit tudnak élőben: fénysebességű pörgések, nyers és erős hangzás... igazi belezős death metal, igényesen, de mindenféle cifrázás nélkül. Ez várható a mostani koncerten is: semmi progresszivitás, semmi belassulás, és nincsenek dallamos lazulások sem... ez a három brazil mészáros egyszerűen csak letépi a fejedet, és beledolgoz a padlóba!

Előttük a budapesti Nadir ötösfogata is szerepel, akik szintén nem a boyband-stílusukról ismertek. Az eredetileg Dark Clouds-ként működött együttes tizenegy éves aktivitás után váltott nevet, ezzel is jelezve azt, hogy történetük új korszakba lépett: három album és számtalan hazai koncert után a death-doomcore stílusban utazó csapat Nadir néven folytatja, immáron a nemzetközi porondon is.
Az est kezdőbandája pedig a Radikális Amputáció nevű extrém grind-core banda, akik megmutatják majd nekünk, milyen is az, ha a „Három Napos Vizihulla Úszik A Híd Alatt”...: gyors és förtelmes grind-alázások várhatók.

Tudnivalók a koncertről:2005. augusztus 18., csütörtök 19.00 óraBudapest, KultiplexKrisiun, Nadir, Radikális Amputáció koncertekBelépő: 2000 Ft.