2005. július 29.

Marduk koncert az A38 hajón


Szeptember 15-én az extrém underground zenék egyik legbrutálisabb képviselője, a svéd Marduk látogat a budapesti A38 hajóra. A kompromisszummentes black metal true harcosai egy monstre európai turné keretében térnek be hozzánk, hogy egy estére csatatérré alakítsák a hajó bendőjében található koncerttermet - a Mystic Circle, a Panchrysia és az Ahriman társaságában.

A Marduk talán az egyik legeredetibb skandináv zenekar, amely immáron tizenöt éve töretlen lendülettel zúdítja ránk „Christraping black metal”-ját, és a színtér egyik legismertebb, egyben leghírhedtebb együttesévé lépett elő: az 1991-es, több országban betiltott legelső demojuk ugyanúgy erről tanúskodik, mint az a tény, hogy például a 2001-es New York-i események mellékhatásaként gyakorlatilag kitiltották őket az Egyesült Államok területéről. Kilenc albumuk témaválasztásában központi szerepet kap a háború és a halál kérdésköre; nincs ez másként a 2004-es, Plague Angel című legújabb darab esetében sem, amelyet főként Ingmar Bergmann „A hetedik pecsét”-jének morbid, egyben elgondolkodtató története ihletett: találkozás, végzetes sakkjátszma a Halállal. A tizenegy nyers, sötét hangulatú dal különböző aspektusokból megközelítve tárgyalja az elmúlás témáját. A zenekar tagjai időnként emberi koponyákon átsípolva, ill. azokon dobolva fokozzák az album hallgatásának halálközeli, kísérteties hangulatát. Az anyagot az Endarker stúdióban rögzítették, Devo Andersson és Peter In de Betou (Dimmu Borgir, Meshuggah, Rammstein) segítségével.

A Marduk-ot 1990-ben alakította Morgan Steinmeyer Hakansson, azzal az eltökélt céllal, hogy a világ legelvetemültebb istenkáromló zenészcsürhéjét szedje össze. Néhány – ma már kultikusnak számító – demo (Fuck me Jesus) és korai koncert után 1992-ben jelent meg a debütáló, Dark Endless című lemez, majd 1993-ban az Osmose Productions-höz szerződhettek, ahol a Those Of The Unlight készült. Ekkora már kialakult egyedi hangzásviláguk: bestiálisan gyors black metal, melyet az 1994-es Sons Of Northern Darkness turné során mutatnak be először Európának, s aztán az Opus Nocturne című albumon fejlesztik tökélyre. E lemez rögzítése után csatlakozott hozzájuk az énekes Legion, akit először a Heaven shall burn ....When whe are gathered című anyagon hallhattunk, majd hosszú évekre ő maradt a banda hangadója, így az ő pokoli sikolyai hallhatóak a Marduk egyik leggyilkosabb, leggyorsabb, s talán legismertebb albumán, a Panzer Division Marduk-on (1999) is.

2005-ben aztán Legion távozik a Marduk soraiból, és Mortuus érkezik a helyére. Mint Morgan elmondta, Mortuus-nak különösen bizarr, szélsőséges személyisége van, és persze hangját is jóval fantáziadúsabban, értsd: betegesebben, velőtrázóbban tudja használni, így elődjénél jobban illik majd a Marduk hadrendjébe.

A szeptemberi 15-ei, budapesti koncert korántsem egyszerű körülmények között jött létre: a fellépést eredetileg tavaszra tervezték, de akkor a dobos, Emil – állítólag egy kocsmai verekedés során – karját törte. Felépülése után azonban immár nincs akadálya annak, hogy a Marduk seregei bevegyék a magyar fővárost, ill. az A38 hajót... két külföldi zenekar érkezik velük: egyikük az immár hatodik sorlemezét megjelentető Mystic Circle, mely a német metal színtér egyik kiemelkedő, „sátáni black metal”-t játszó együttese, és egyben visszatérő vendég hazánkban: többek között a Deicide és a Graveworm társaságában is jártak már nálunk. Az est harmadik nemzetközi fellépője a belga Panchrysia lesz, akiket leginkább Darkthrone, Satyricon fémjelezte nordikus vonalhoz lehetne sorolni. Szintúgy figyelmet érdemel a rendezvény magyar szereplője, az Ahriman: az 1992 óta létező, Lédeczy Lambert által vezetett formáció - 2001 után - idén jelentette meg második teljes hosszúságú lemezét, a Ködkín Ösvény-t, a szféra magyar kiadója, a Terranis Productions gondozásában.

Tudnivalók a koncertről:
2005. szeptember 15., csütörtök 18.30
Budapest, A38 hajó
Marduk, Mystic Circle, Panchrysia, Ahriman koncertek
Belépő: elővételben 3900 Ft, a helyszínen 4500 Ft.