2005. július 29.

Születésnapi Mészárlás – The Birthday Massacre a Kultiplexben


A dark/goth zenék kedvelőit általában nem kényezteti el hazánk fesztivál-kínálata... éppen ezért indította el a Kultiplex és a Negative Art azt a koncertsorozatot, melynek keretében minden évben, egy nappal a Sziget Fesztivál után adnak budapesti koncertet a nemzetközi underground színtér leghúzósabb dark-zenekarai. Idén a kanadai The Birthday Massacre lép majd fel, a magyar Garden Of Eden és a Nonsense felvezetésével.

A máig emlegetett, fantasztikus hangulatú tavalyi Crüxshadows-buli után ezúttal is egy tengerentúli banda látogat a Kinizsi utcába, méghozzá a színtér egyik legstílusosabb formációja: a Birthday Massacre. A Születésnapi Mészárlás egy 2000 táján alakult kanadai zenekar, amely úgy nagyjából a goth, a new wave, az elektropop és az industrial zenei stílusok határán tevékenykedik. Kezdetben Imagine néven funkcionáltak, és csak az első fellépések, valamint egy hétszámos demó után váltottak a jelenlegi névre, 2001-ben. Az első komolyabb lemez 2002. júliusában jött ki, szerzői, limitált példányszámú kiadásban: ez volt a "Nothing And Nowhere", amit 2004-ben követett az immár szélesebb körben terjesztett - és ezzel a zenekar nemzetközi ismertségét is megalapozó - "Violet" EP.

A Violet dalainak központi témája a szerelem, a romantika, ill. annak gyakran szomorú valósága: vérrel átitatott tragédiák, s morbid, hétköznapi horrortörténetek. Ahogy az a dark/goth zenekaroknál megszokott, a Birthday Massacre produkciója is jóval több egyszerű zenénél, hiszen mind megjelenésük, mind a koncertek alatt bevetett különleges effektek és kellékek is fokozzák a közönség számára nyújtott élmény intenzitását... a kanadaiak azonban túlhaladják saját stílusuk jól ismert kliséit; erről bárki meggyőződhet, ha meglátogatja a zenekar varázslatos hangulatú, lila-fekete színekben pompázó internetes oldalát, melyet a http://www.nothingandnowhere.com címen találunk meg: az oldalon többek között található egy koncertvideó, valamint mp3-részletek az eddig megjelent dalokból, és számos további információ.

A szintén fellépő ecsegfalvi Garden Of Eden-t már jól ismerhetik a magyar koncertlátogatók. Nyúzó Imi és csapata nemrég jelentette meg a Búcsú az Édentől című új lemezét, melyről a Lélekmadár című dalhoz klipp is készült, melyet megtalálhatunk a zenekar hivatalos oldalán. A szenvedélyes gótrock legjobb magyar képviselői feldolgozásokkal is operálnak: legutóbbi koncertjükön, a Nightbreed fesztiválon például a 69 Eyes Lost Boys című számára mulathattunk v...
Az est nyitózenekara a 2002-ben alakult, majd másfél év után végre újra praktizáló shock&roll zenekar, a Nonsense, akikről legyen elég talán annyi, hogy... a két maszkos gitárossal, egy énekeslánnyal, egy „szekszis”-ordítozós lánnyal, valamint bőgőssel, dobossal és elektronikus zenészkollegával felálló sokksereg mindig maradandó koncertélményt nyújt...

Tudnivalók a koncertről:
2005. augusztus 17., szerda 20.00 óra
Budapest, Kultiplex
The Birthday Massacre, Garden Of Eden, Nonsense koncertek
Afterparty: DJ Zero & DJ Bence
Belépő: 2000 Ft.