2005. október 6.

The Legendary Pink Dots – születésnapi koncert november 9-én


A Legendary Pink Dots története egészen 1980 augusztusáig vezet vissza: ekkor jött létre a zenekar egy Kelet-londoni squat-ban. A korai, viharos években számtalan zenész megfordult az együttesben, stabil pontnak csak a máig meghatározó két alapító tag, Phil Knight (The Silverman) és Edward Ka-Spel tekinthető. A negyedszázados életúttal rendelkező Pöttyök idén egy száz állomásból álló világkörüli koncertkörúttal lepik meg maroknyi, ám városról városra megtalálható lelkes rajongótáborukat; Budapestre végül az eredetileg tervezettnél kilenc nappal korábban, november 9-én érkeznek.

Több mint ötven kiadványuk mindegyikére jellemző a csalóka dallamszövés kaméleonszerű változékonysága, és a merész dalszövegek – olyan merészség ez, ahol az ártatlanság, és a hóbortos tündérmesék gyakran fordulnak át már-már túljátszottan kegyetlen, baljóslatú rémálmokba.

Az LPD zenéjének szépsége az irónia szellemes alkalmazásában rejlik. Egy album hallgatása az első pillanattól az utolsóig bármikor az őrület határára sodorhatja a hallgatót, aztán pedig gálánsan visszakíséri a békés, derűs oázisba. Szinte felfoghatatlan, hogy ugyanaz a társaság felelős a néha tolakodó támadásért, hallucináció-szerű zavart nyugtalanságért, de egyben képes létrehozni valami hihetetlenül tiszta szépséget is. Az LPD példátlan tehetséggel lazítja el az előző pillanatban éppen általa túlfeszített idegeinket – próbát tehetünk a http://www.negativeart.hu -n elérhető három dal meghallgatásával is.

25 éve létezik a banda, ami hosszú idő, azonban nem mutatja a hanyatlás jeleit. Éppen ellenkezőleg: ahogy az a bizonyos végzetes kaleidoszkóp egyre kiszámíthatatlanabbul forog, úgy lovagolja meg a Dots a káosz hullámait. Amikor összeomlás fenyeget, ők készek bátran szembeszállni a zord jövővel, készek leigázni beteg, fuldokló bolygónk összes rossz szellemét... mert a Pöttyök mindig is érezték e szörnyetegek jelenlétét. Akár sárkánynak, terroristának, vagy vég nélkül csörgő telefonfülkének álcázva; ezek a szörnyek léteznek, s végül kénytelenek vagyunk ráébredni: mindannyian ebben élünk, és ki kell nevetnünk démonainkat, ha túl akarunk élni. A Pink Dots már évek óta rájött e megoldásra, és zenéjük a remény, az inspiráció forrása marad több ezer odaadó rajongójuk számára.

A megközelítőleg 100 fellépéssel, négy kontinensre tervezett születésnapi turnéra különleges, kiterjesztett műsorral készülnek Ka-Spelék, melynek keretében olyan dalok is előkerülnek majd, melyeknek alapötlete talán még a közönség egyes tagjainál is idősebb. Számíthatunk emellett a tagok szólóprodukcióira is, csakúgy, mint a születésnaphoz kapcsolódó relikviákra, így poszterekre vagy pólókra. A koncert után pedig hajnalig tartó, 8 mm-es filmvetítéssel színesített afterparty vár ránk, melynek keretében a wave zenék régi harcosai, a szegedi Megyeri-Sokol páros keveri majd a pszichedelikus zenéket a ’80-as évek new wave-elektronikus dolgaival, bakelitről és cd-ről. A Szegeden rendszeresen több száz főt vonzó DJ-párosnak ez lesz az első – és remélhetőleg nem az utolsó - pesti bulija.

Tudnivalók a koncertről:
2005. november 9., szerda 20.00 óra
Budapest, Marco Polo Club (VII. Nyár u. 6.)
The Legendary Pink Dots koncert
afterparty: psychedelic wave night. DJs: Megyeri & Sokol
Belépő: 3000 Ft, elővételben 2800 Ft.
Belépő csak az afterparty-ra (23.00 óra után): 500 Ft.
Jegyek kaphatók a Last Exit és az IndieGo boltokban, valamint megrendelhetők a www.ticketportal.hu , ill. a www.negativeart.hu Bolt menüpontja alatt.