2005. november 11.

Transzilvániai Spiritualitás – Negura Bunget koncertek


December 2-án a Rémálom a Nyár utcában sorozat keretében, 3-án pedig Szegeden lép fel a romániai extrém metal zenekarok legismertebb képviselője, a Negura Bunget. A Marco Polo Clubban lezajló fővárosi koncertesten két hazai black metal együttes, a Fagyhamu és a Turulvér is koncertezik majd, másnap pedig egy szegedi black metal-est keretében hallhatjuk a csapatot, a Sear Bliss, az Ahriman és a Neochrome társaságában.

A Negura Bunget az első erdélyi black metal zenekar, melynek megalakulása óta fő vezérlőelve, hogy bemutassa a Kárpátok végtelen, sűrű és sötét erdeinek évezredek óta változatlan hangulatát, és eme zord vidék lakóinak titokzatos, mágiával átszőtt szokás- és hiedelemvilágát. Mindezt a zenekar „Transzilvániai Spiritualitás”-nak nevezi, mely még ma is aktívan él a helyi néphagyományokban… a halhatatlanság titka, a vér törvényei és az Anyatermészet bölcsessége áll eme ősi tanok középpontjában, a Negura Bunget pedig szeretne új nyilvánosságot teremteni a régi tudásnak. Zenéjük hullámzó hangulatára nagy hatással volt szűkebb hazájuk lakóinak rideg nyugalmat árasztó, ám valójában forrongóan agresszív lelki világa, szövegeikre pedig román népballadák csakúgy, mint a hagyományos erdélyi népdalok.

Az együttes története 1995-ben kezdődött: az akkor még duóként működő csapat ekkor rögzítette a „From Transilvanian Forest” című demót, melyet ’96-ban követett a “Zimindu-Sa” című debütalbum, nyolc nyers black metal kompozícióval. A következő lemez rögzítésénél már egy harmadik tag, Spurcatu is szerepet kapott, az ő közreműködésével készült el a “Sala molksa” névre hallgató mini-album, majd az ötvenhat perces “Maiastru sfetnic” című korong, melynek sikere után a Negura az amerikai Code666 kiadóhoz szerződhetett. Így aztán a 2002-es „'N Crugu Bradului” már szélesebb közönséghez jutott el, s ismertségüket tovább fokozta, hogy számos hírhedt banda, többek között a Cannibal Corpse előzenekaraként is közönség elé léphettek; 2003-as magyarországi szereplésükkor például a Marduk előtt játszhattak. Legutoljára Mezőtúron, a 2004-es Wanted fesztiválon adtak hazánkban koncertet. A mostani turnéjuk apropója a nyáron megjelent, limitált példányszámban kiadott „Inarborat Kosmos” című minialbum, mely a 2006. februárjában megjelenő új sorlemezt, az OM-ot előzi meg.

Most decemberben tehát kétszer is találkozhatunk a román metallerekkel: 2-án, pénteken a Rémálom a Nyár utcában télnyitó buliján lépnek majd fel, ugyanitt az oldschool black metalban utazó Fagyhamu és a Turulvér is szerepel majd. Szegeden pedig egy nagyobb kaliberű, négyfellépős Black Metal Ünnepélyre kerül majd sor: a Negura mellett a hazai színtér három kiemelkedő alakulata, a debreceni death-black metalt játszó Neochrome, a Lédeczy Lambert vezette Ahriman és a nemzetközi hírű, immáron a tengeren túl is ismert szombathelyi Sear Bliss is szerepel majd a december 3-ai rendezvényen, melyen korai, 17.00 órás kezdés várható.

Tudnivalók a koncertekről:
2005. december 2., péntek 19.00 óra
Budapest, Marco Polo Club (VII. Nyár u. 6.)
Negura Bunget, Fagyhamu, Turulvér koncertek
Afterparty: Jesper & Zero
Belépő: 1000 Ft, a koncertek után 500 Ft.

2005. december 3., szombat 17.00-22.30
Szeged, JATE Klub
Negura Bunget, Sear Bliss, Ahriman, Neochrome koncertek
Belépő: 1000 Ft.

Kapcsolódó linkek:
http://www.neochrome.hu/