2006. február 16.

Dark Funeral, Naglfar az A38-on


Március 22-én egy rideg skandináv zenészkülönítmény fekszi meg az A38 hajó gyomrát. Az est fő attrakciója a svéd illetőségű, könyörtelen black metalt prezentáló Dark Funeral, mely a szcéna legpokolibb hadigépezetének tekinthető. Előttük a valamivel dallamosabb, de szintén szélvészgyors dalokkal operáló svéd Naglfar, továbbá egy finn (Amoral) és egy osztrák (Asmodeus) death-black csapat tombol majd.

A Dark Funeral története Svédországban kezdődött, ahol Lord Ahriman és Blackmoon megalapították a black metal eme pokoli hadigépezetét. 1994-es megszületése, és az akkor kiadott legendás bemutatkozó miniCD-jük kiadása óta sok minden történt a bandával: tagcserék, újabb és újabb lenyűgöző albumok, turnék nem kevesebb, mint 35 országban, olyan neves előadókkal, mint a Dimmu Borgir, a Cannibal Corpse, a Deicide vagy az Immortal.
A DF tavaly májusban vonult be a Dug Out Studio-ba producerükkel, - a Meshuggah, az In Flames és a Strapping Young Lad kapcsán már jól ismert - Daniel Bergstranddal, hogy felvegyék legújabb alkotásukat. Több részletben készült az új anyag, az első felvételeket augusztusban a vokális részek követték, majd a keverés, míg végül augusztus 18-án elkészült a Dark Funeral legújabb mesterműve, az „Attera Totus Sanctus“ album, mely gyakorlatilag minden nyugati kritikusnál maximális pontszámot érdemelt ki. Az Apokalipszis tehát újra itt van: március 22-én élőben is végighallgathatjuk a svéd hadigépezet dübörgését!

Az ősi skandináv legendák szerint az evilág sorsát beteljesítő sötét démonok egy Naglfar nevű hajón érkeznek majd el. E halálthozó járműről kapta nevét az est másik fő attrakciója, melyet Jens Rydén és Kristoffer W. Olivius neve fémjelez. Ugyan már jó tíz éve működnek, sokan azonban csak az elmúlt időkben figyeltek fel rájuk.. pedig már a debütáló „Vittra” albumukat is a nagy Peter Tägtgren Abyss stúdiójában rögzítették, 1995-ben, és ezt a művet azóta is a black metal alaplemezei között tartják számon. Dalaikban mesterien ötvözik a stílusra jellemző brutalitást a – valamivel - emészthetőbb, heavy metalos dallamokkal, és ennek megfelelően előszeretettel hasonlítják magukat a jól ismert Dissection-höz.
Sajnos a tagcserék többször is kifogták a szelet a Naglfar vitorlájából, így a debütöt követő „Diabolical” album csak 1998-ban jelenik meg. Ezután már a Deicide-dal turnéznak, majd újabb hosszas veszteglés után 2001-ben érkezik egy EP, aztán a harmadik, „Sheol” (2003) című korong. Az alapító-énekes Jens ezt követő távozása után Kristoffer Olivius basszusgitáros vette át az énekesi teendőket, és a zenekar negyedik, Pariah című legújabb korongja már az ő hangjával került rögzítésre. E lemezen egyértelműen érezhető készítőinek évtizedes gyakorlata, és letisztult, kikristályosodott stílusa, melynek köszönhetően a Naglfar mind a mai napig egyike az oly kevés eredeti hangú és hangulatú black metal zenekaroknak.

A svéd extrém metal kettős előtt két valamivel fiatalabb, de nem kevésbé belevaló banda izzítja majd be az egybegyűlteket, név szerint a finn dallamos death metalban utazó Amoral, és az osztrák blacker-klán, az Asmodeus.

Tudnivalók a koncertről:
2006. március 22., szerda 18.30
Budapest, A38 hajó
Dark Funeral, Naglfar, Amoral, Asmodeus koncertek
Belépő: 4300 Ft, elővételben 3800 Ft.
Jegyek kaphatók az ismert rockboltokban, a TicketExpress hálózatában, a www.ticketportal.hu és a www.negativeart.hu oldalakon, továbbá Debrecenben (Rockness), Szegeden (Bahia), Székesfehérváron (Káosz) és Egerben (Zenevár).

Kapcsolódó weboldalak: