2006. február 28.

Krisiun: brazil hentesek a Blue Hellben

Eredetileg tavaly augusztusban érkezett volna hozzánk a Krisiun death metal – triója. A koncert akkor nem jött össze, most azonban nincs kegyelem: a brazil hentesek március 15-én gyalulják majd le a Blue Hellben összesereglett népeket; felvezetésként a finn Deathbound, a holland Devious és a magyar Nadir zúz majd.

Az idén tizenöt éves Krisiun mind a mai napig az eredeti felállásban működik: a testvérpáros Max (dobok) és Moyses Kolesne (gitár), valamint a frontember-bőgős Alex Camargo rendíthetetlen kitartással, és szívós munkával küzdötte fel magát Brazília egyik eldugott tartományából az Ó- és Újvilág legnagyobb fesztiváljainak headliner-ei közé.
A csapat története lassan kapott lendületet: 1990-ben a három srác még szülővárosában tengeti mindennapos metalhead-életét, melybe végül a ’91-ben ill. ’92-ben rögzített két demofelvétel hoz változást: hamarosan Sao Paolo-ba költözhetnek, ahol saját költségükre elkészítik a mára már kultikus unikummá vált Unmerciful Order című minialbumot, majd 1995-ben az első teljes hosszúságú stúdiólemezt, a Black Force Domain-t. A dolgok pedig csak ezután lódulnak meg igazán: 1997-ben a német Gun Records, majd a Century Media veszi őket szárnyai alá, így lassan beérik a sokéves erőfeszítés.. élőben produkált brutális hangorkánjukat pedig azóta az egész világ megismerhette, hiszen többek között saját példaképeik, így például a Morbid Angel vagy a Kataklysm társaságában is zenélhettek már, de eljutottak a Milwaukee Metal Fest-re, vagy az X-Mass 2001-re is.

A dél-amerikai urak legfrissebb albuma, az AssasiNation alig pár hete jelent meg, és vele egy időben egy koncert-DVD is kiadásra került, Live Armageddon címen. A magyar fanatikusok utoljára a floridai death metal istenségek, vagyis a Morbid Angel 2004-es koncertjén találkozhattak a Krisiunnal, ahol felejthetetlen ízelítőt kaphattunk abból, hogy mit tudnak élőben: fénysebességű pörgések, nyers és erős hangzás... igazi belezős death metal, igényesen, de mindenféle cifrázás nélkül. Ez várható a mostani koncerten is: semmi progresszivitás, semmi belassulás, és nincsenek dallamos lazulások sem... ez a három brazil mészáros egyszerűen csak letépi a fejedet, és beledolgoz a padlóba!

Előttük a hazánkban egyelőre ismeretlen death-grind Deathbound mutatkozik be. Ez a finn zenekar 2003-ban adta ki debütáló albumát, és az elmúlt évben többek között a Dissection vagy a Cult Of Luna előtt is bizonyíthatott, tehát mindenképpen érdemes odafigyelni e fiatal csapatra. Szerepel továbbá a Hollandiából származó Devious is, akik a death metal stílus klasszisainak útját járják, zenéjük tehát leginkább a Morbid Angel, az At The Gates vagy a Death anyagaira emlékeztet. Az est magyar vendége pedig a már jól ismert, death-doomcore stílusban utazó Nadir lesz.

Tudnivalók a koncertről: 
2006. március 15., szerda 19.00 óra 
Budapest, Blue Hell (Kék Yuk) 
Krisiun, Deathbound, Devious, Nadir koncertek 
Belépő: 2500 Ft. Jegyek kaphatók az ismert rockboltokban, további a szegedi Bahiában és a www.ticketportal.hu weboldalon.