2006. március 1.

ACTUS: A Mandala esszenciája „Az ACTUS az avantgárd Európa szellemisége.”

Az ACTUS március 24-én - kilenc esztendő elteltével - lép újra magyar színpadra, méghozzá egy erre az alkalomra komponált audiovizuális előadással. ACTUS. E mozaikszó jelentése: Archaic Cultic Tradition United in a Society, azaz: Ősi Kultikus Hagyomány egyesítése egy Társaságban. Ez az alapvetően zenei project – mely létrejötte óta társművészetek, főként vizuális művészetek bevonásával alkot – 1987 óta létezik. Olyan szándék hívta életre, melyet a krízisből történő kilábalás spirituális igénye motivált, s motivál ma is. Tevékenysége során lényegében akusztikai alkímiát folytat, s az idők során olyan sajátos zenei formanyelvet teremtett, mely a klasszikus-, folk- és kortárs zenei hangzásokat ötvözi korunk technológiájával.

A Mandala esszenciája című több, mint két órás műsorban bemutatásra kerül a lipcsei Wave Gothic Treffen fesztivál programjának kiemelt fellépőjeként előadott, májusban megjelent „Mandala” című album, továbbá a csoport korábbi lemezeinek jó néhány - mindeddig ebben a formában még nem publikált - dala.

Az eddig megjelent öt hanghordozón éppúgy találunk ipari jellegű hangkollázsokat, mint szimfonikus hatásokat is. Sok más akusztikus instrumentum mellett számottevő szerepet kap az akusztikus gitár, a tárogató, s más népi fafúvósok, de olykor liturgikus kórust, koloratúr szoprán női éneket is hallhatunk, miközben az esetenként a korai ’70-es éveket idéző elektronikus hangzás, sőt alkalmanként metálos riffek teszik teljessé azt az élményt, mely csak e formáció sajátja… ahogy azt egy kritikus találóan megfogalmazta: „Az ACTUS az avantgárd Európa szellemisége”. A zenekar munkásságából rövid ízelítőt is kaphatunk a www.actus.hu weboldalon elérhető három mp3 segítségével.

 Az ACTUS valós időben kevert videovetítéssel színpadra állított multimédia előadásainak elkészítésében jelenleg hét ember vesz részt, közülük négy muzsikus – egy operaénekesnő, egy billentyűs, énekes, egy énekes, gitáros, valamint egy ütőhangszeres – látható a színpadon, a színfalak mögött két vizuális szakember dolgozik, a keverőpultnál pedig egy hangmérnök segít a tökéletes hangzás megteremtésében.

ACTUS: A Mandala esszenciája – tudnivalók
2006. március 24., péntek 19.00 óra
Budapest, Artus Színház (XI. kerület, Sztregova utca 9., A Fonó mögött)
Belépő: 3000 Ft, elővételben 2500 Ft.
Jegyek elővételben március 21-ig kaphatóak az alábbi helyszíneken:
Last Exit, Budapest, VIII. ker. Légszesz u.4.
Fehérlófia, Budapest, VIII. ker. József krt. 44.
Gabriel Gothic Shop, Budapest, VII. ker. Szövetség u.23.
Negative Art rendezvények, Marco Polo Club, Budapest, VII. ker. Nyár u.6.
Gothic.hu rendezvények
További információk: info@actus.hu

Kapcsolódó weboldal:
Interjúk az ACTUS-szal:
  
Actus diszkográfia:
A Way to the Empire of Strength and Order – LP 1990 (NOE)
Presence of Mind – VHS 1991 (NOE)
A Way to the Empire of Strength and Order – CD 1993 (NOE-Fluxus)
Das Unbenennbare – CD 1995 (Discordia)
Again and Again – CD 1997 (Staalplaat)
Sacro Sanctum – CD 1998 (Cthulhu)
Mandala – CD 2005 (NOE)