2006. április 27.

Budapesten ad koncertet a Nile


A fémzene nyersességét orientális hangulatokkal ötvözni – ez a kaliforniai Nile védjegye. Az anno néhány év alatt világhírűvé vált zenekar több mint egy évtizedes története során most először látogat Magyarországra, a norvég Kampfar, a francia Yyrkoon és a holland Heidevolk társaságában. A Planetnoir Industries és a Negative Art közös szervezésében érkező nemzetközi extrém metal zenészkülönítményt az A38 hajó fogadja, április 25-én.

A Nile a metal zenei műfaj egyik legszélsőségesebb vállfajának, a death metalnak jeles képviselője. Ez a stílus a nyolcvanas években alakult ki, egy olyan, a szubkultúrán belül is szélsőséges vonulatként, melyben a szélsebes, komplex zenei kísérethez általában morbid, gyomorból feltörő hörgés társul. A death metal zenekarok a minket körülvevő világot értéktelennek, értelmetlennek, és álságosnak tartják, amelynek ellenpontozásaként legtöbbször egy nyers, nihilista és naturalisztikus világ valósága rajzolódik ki dalszövegeikből. Sokak szerint a stílus hanyatlásnak indult a kezdetek legendás képviselői - így például a Morbid Angel, a Carcass vagy a Death - után, abban azonban mindenki egyetért, hogy a Nile a death metal egyik életben tartója, sőt: megújítója.

A 1993-ban alakult Nile különlegessége a szövegek témaválasztásában mutatkozik meg: az együttes albumai az egyiptomi kultúra köré szerveződnek. A zenekar minden tagja - de különösen a központi embernek számító Karl Sanders - nagy rajongója ezen ősi, misztikus világnak, így szövegeikben a piramisok, a templomok és a papirusztekercsek hieroglifái által elmesélt régi történeteket mondják el újra, melyek istenek küzdelméről, fáraókról, sorsdöntő csatákról és titokzatos rituálékról szólnak. A szövegvilághoz egyedi, és rendkívül technikás zene társul, így a Nile már az 1996-os debütáló albumával kirobbanó sikert aratatott a stílus kedvelőinek körében, és 18 hónapon át járta a világot első turnéja során. Az első korongot azóta három további epikus death metal lemez követte; a 2005-ben megjelent Annihilation Of The Wicked lesz az apropója az áprilisi koncertnek, mely a Nile első magyarországi fellépése lesz.

Az est kettes számú bandája a norvég Kampfar, amely több éves csend után hallatja ismét hangját, a májusban megjelenő Kvass című lemez kiadásával. A pagan folk metal együttes még 1994-ben alakult, a Mock zenekar folytatásaként, most pedig a Napalm Records segítségével kezdett újra zenélni. Szerepel továbbá a francia Yyrkoon, mely 1995-ben alakult, és hosszas keresgélés után került az Osmose Productions-höz. Itt már a második albumuk jelenik meg. Komplex, innovatív death/thrash muzsikájuk egyre nagyobb elismerést hoz számukra, amit az is jól mutat, hogy idén a Nile európai turnéjának minden állomásán szerepelnek.
Az április 25-ei estet a Heidevolk koncertje nyitja majd meg. A holland csapat 2002-ben alakult, s céljuk a természet, a mítoszok világa és az Észak-európai történelem által ihletett folk metal zene alkotása. A holland nyelven előadott dalok kedélyes hangulata hamar népszerűvé tette őket hazájukban, most pedig lehetőséget kapnak a kontinens többi országában való bemutatkozásra is.

Tudnivalók a koncertről:
2006. április 25., kedd 18.30
Budapest, A38 hajó (Petőfi híd, budai hídfő)
Nile, Kampfar, Yyrkoon, Heidevolk koncertek
Belépő: 4500 Ft, elővételben 4000 Ft.
Jegyek kaphatók az ismert pesti rockboltokban, a www.ticketportal.hu oldalon, továbbá Szegeden (Bahia), Egerben (Zenevár) és Debrecenben (Rockness).

Kapcsolódó weboldalak: