2006. május 29.

Brant Björk: stoner est a Kyuss dobosával


A címben szereplő név bizonyára ismert a stoner zenék kedvelői számára: Brant Björk alapító tagja volt a Josh Homme nevével fémjelzett Kyuss-nak, és 1993-as kiválása után is a stílus emblematikus figurája maradt: saját kiadót alapított, és számos együttesben, többek közölt az általa támogatott Fu Manchuban is játszott. Június 16-án saját nevét viselő zenekara, a Brant Björk and The Bros élén lép fel Budapesten, a Marco Polo Clubban... Desert Rock a Nyár utcában.

Hogyan születik a stoner zene? Képzeljük el, ahogy valahol az Egyesült Államok keleti partja közelében, egy poros sivatag mélyén néhány mámoros állapotban lévő (ti.: „besztondult“) fiatal összeáll, és ösztönösen, improvizatív módon zenébe önti mindazt, ami életük addig eltelt néhány évtizede alatt nyomot hagyott bennük. Az így születő muzsika valahol a rock és a metal határán helyezkedik el: lassabb vagy középtempós darabok, súlyos bassz-riffek és a pszichedelikus jammelés jellemző rá. Mindez reszelős vokálokkal, nyers hangzással egészül ki – ezt nevezzük stonernek, és ezt a műfajt teremtette meg a Kyuss.

Brant Björk dobos, gitáros és producer a stílus egyik legmarkánsabb figurája, a Kyuss alapító tagja. Brant 1993-ban - a Welcome to Sky Valley című album kiadását követően - hagyta ott a bandát, és még ugyanabban az évben magára vállalta a Fu Manchu debütáló albumának, a No One Rides for Free-nek produceri szerepét. 1997-ben aztán fogta magát, és az Action is Go lemez felvétele alatt beült a dobok mögé. Ezután alapította meg saját kiadóját, a Duna Records-ot (korábban El Camino), és kiadta szólóalbumát, a Jalamanta-t. A következő együttese a Che volt, ahol a dobokat gitárra cserélte. Ezzel a csapattal csak egy kislemezt adtak ki - a kritikusok jó fogadtatása ellenére meglehetősen kevés sikerrel.

Legújabb, Brant Björk and The Bros nevű projektje azonban ismét tarolt: a mindezidáig több mint húsz albumon szerepelt Björk 2005-ben adta ki első lemezét a - Dylan Roche bőgőst, Mike Peffer dobost, és Cortez gitárost takaró - The Bros-szal. Ezt követően a négy fiatalember nyakába vette a világot, és az elmúlt két évet csaknem folyamatos turnézással töltötték: öt alkalommal jártak Európában, kétszer az Egyesült Államokban, és még Ausztráliába is eljutottak. Koncertjeikről az a hír járja, hogy a legjobb élő rock n roll, amit mostanság hallani lehet, vagy ahogy az ausztrál Beat írta: „Ennél valószínűleg semmi sem viszi ma közelebb az embert ahhoz az élményhez, amit úgy hívunk: Jimi Hendrix“.

A stoner est magyar vendége a Stereochrist, akik a magyarországi stoner-doom színtér vezető, elismert zenekara. Dead River Blues nevű, 2004-ben megjelent albumuk a PsycheDOOMelic Records gondozásában került kiadásra, csakúgy mint az új, idén nyárra várható anyag, ami a Live Like A Man (Die As A God) címen jelenik majd meg, és 11 dalt fog tartalmazni.

Tudnivalók a koncertről:
2006. június 16., péntek 19.00 óra
Budapest, Marco Polo Club (VII. Nyár u. 6.)
Brant Björk and The Bros, Stereochrist koncertek
Afterparty: Fraser (JATE Klub, psychedelic rock), Jesper & Zero
Belépő: 1500 Ft, elővételben 1200 Ft.
Jegyek kaphatók a Ticketportal hálózatában (www.ticketportal.hu ), és a helyszínen.

Kapcsolódó weboldalak: