2006. szeptember 27.

Először lép fel Budapesten a W.A.S.P.


Október 8-án végre Magyarországra is ellátogat Blackie Lawless és a shock-rockot glam metallal elegyítő, ultra-látványos show-műsorairól ismert zenekara, a W.A.S.P. Az örökifjú amerikai rockbanda koncertjére a Wigwam Rock Clubban kerül sor.

Az 1982-ben alakult W.A.S.P. lelke, motorja Blackie Lawless, aki egész fiatalon csöppent bele a rockzene világába: tizenéves korában a Kiss későbbi gitárosával, Ace Frehley-vel lógott együtt New York utcáin, aztán játszott a New York Dolls-ban, és együtt zenélt a később a Mötley Crüe révén híressé vált Nikki Sixx-szel is. Saját zenekarát az Iron Maiden menedzsere, Rod Smallwood segítségével sikerült csúcsra járatni: a W.A.S.P. az 1984-ben megjelent debütáló nagylemezével vált az amerikai heavy metal egyik meghatározó bandájává.

A W.A.S.P. kezdetben extrém színpadi produkcióival vált hírhedtté: Blackie még példaképein, így például a shock-rockerként ismert Alice Cooperen is túltett, amikor a koncerteken nyers húst dobált a közönség közé, vagy kínpadra kötözött lányokkal állt színpadra. A W.A.S.P. koncertek elmaradhatatlan kellékei közé tartozott Blackie több száz kilós, acélból készült csontváz-mikrofonállványa is.

Több mint húszéves pályafutása alatt a W.A.S.P. - melyben egyedül Blackie bizonyult fix tagnak - nem csak állatias oldalát mutatta meg: ahogy a frontember változott, érett, úgy alakult a csapat zenéje is: az 1989-ben megjelent rockopera, a Crimson Idol már Blackie komolyabb, merengőbb oldalát mutatta be, csakúgy, mint az azt követő Headless Children című korong. Ebbe a vonalba illik bele az aktuális projekt, a The Neon God is, mely egy háromrészes konceptalbum; Blackie jelenleg a befejező darab megalkotásán munkálkodik, amely valamikor a turné végén jelenik meg.

A komor gondolatok ellenére a W.A.S.P. zenéjének, és Blackie-nek is kitörölhetetlenül része marad a vérbő, életigenlő rock and roll. Az együttes szédült világát jól jellemzi, hogy mind a mai napig nem tették világossá azt, hogy pontosan minek a rövidítése a négybetűs bandanév – mely minden bizonnyal nem az amerikai uralkodó társadalmi rétegre (white anglo-saxon protestant) utal. Felmerült már a "We Are Sexual Perverts" ("Perverz állatok vagyunk"), vagy a "We Are Satan's People" ("Az ördög cimborái vagyunk") is, de biztos választ nem lehet adni, hiszen a kérdésre maga Blackie is csak annyit mondott egy interjúban: "We Ain't Sure, Pal" ("Haver, mi sem tudjuk ám").

Az idén ötvenéves Lawless a nyári, betegsége miatt lemondott turnét pótolja be most, és október 8-án először látogat majd Budapestre. A magyar rajongók egy energikus, legalább másfél órás bulira számíthatnak egy észt zenekar, a House Of Games felvezetésével. A koncertnek nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a hazai rockerek egyik legpezsgőbb szórakozóhelyénél, a Wigwam Rock Clubnál. Jegyek országszerte kaphatók, a Ticketportal hálózatában.

Tudnivalók:
2006. október 8., vasárnap 19:00 óra
Budapest, Wigwam Rock Club
W.A.S.P., House Of Games (EST) koncertek
Belépő: 5500 Ft.
Kapcsolódó weboldalak: