2006. szeptember 27.

Ismét hazánkban a blues-gospel Fekete Gyémántja


A világ egyik legjobb blues-gospel énekesnőjeként számon tartott Sharrie Williams, a "Fekete Gyémánt" és zenekara ismét a Kárpát-medencébe látogat, és összesen három koncertet ad a térségben: október 5-én az A38 hajón, egy nappal később Érsekújváron, 7-én pedig a bajai Idill Jazz és Blues Napokon szerepel.

Sharrie Williams nem csak énekli, de meg is élte azt a hangulatot, amiről a blues szól: az Egyesült Államokban született énekesnő otthontalanul, árvaként nőtt fel, így a kitaszítottság, és a nyomor határozta meg gyermekkorát. E közegből 12 évesen emelte ki őt a helyi templom országszerte ismert énekkara; a szerencsétlen sorsú kislányt azonnal magával ragadta a gospel kórusok extatikus hangulata. Mai zenéjének alapjait is ekkoriban, a gospel kórusokból és a közvetlen környezetéből szívta magába. Sharrie végül Isten segítségével jutott túl a nehézségeken, így lélekben megerősödve lép a színpadra nap mint nap, mérhetetlen szeretetet árasztva magából.. s mára a soul, a funk és a gospel koronázatlan királynőjévé lett.

Áhitat, és ősi energia: e kettőség jellemzi a gospel gyökerekkel rendelkező bluest, aminek Billie Holiday és Etta James voltak a legmeghatározóbb karakterei, Sharrie fantasztikus orgánuma és eddig megjelent három hanghordozója azonban ismét középpontba állította a blues e válfaját. Az albumok dalait a Wiseguys zenekarral közösen adja elő, és érzelmekkel átitatott hangja szinte az egész világot meghódította: Amerika, Afrika, és Európa színpadait is megjárták már.

Karaktere az első pillanattól kezdve elkapja a közönséget: igazi gospeles, extatív hangulatot képes teremteni a színpadon. Egyedi stílusának kialakulását többek között Tina Turner és KoKo Taylor hangzásvilága segítette és határozta meg. Számos világhírű előadóval játszott együtt, mint például Dizzy Gilespi, Taj Mahal vagy Lazy Lester.

Sharrie nem először látogat Magyarországra, hiszen a Sziget Fesztivál Blues Színpadán visszatérő vendégnek számít, de énekelt már a mezőtúri arTúr Fesztiválon is. Október 5-én budapesti A38 hajó lesz koncertjének helyszíne; jegyek már kaphatók a Ticketportal hálózatában. Egy nappal később már Szlovákiában, az érsekújvári KlikkBlues Fesztiválon lép fel a Fekete Gyémánt, október 7-én pedig a bajai Idill Jazz és Blues Napok keretében áll színpadra.

Tudnivalók:
2006. október 5., csütörtök 21.00 óra
20.00 órától előzenekar a Memphis Gumbo, Little G Weevil, Sippi Harper, Mr Jambalaja
Budapest, A38 hajó
Belépő: 3600 Ft, elővételben 3000 Ft.

2006. október 6., péntek 20.00 óra
Érsekújvár, KlikkBlues Fesztivál
Belépő: 450 Sk, elővételben 350 Sk (kb. 3500 ill. 2500 Ft)

2006. október 7., szombat 20.00 óra
V. Idill Jazz és Blues Napok – Baja, Szentháromság tér
A belépés ingyenes!
Kapcsolódó weboldalak: