2006. szeptember 7.

A Kultiplexben lépnek fel a folkos fémzene mesterei


Szeptember 26-án két norvég metálzenekar, az Enslaved és a Vreid ad koncertet a budapesti Kultiplexben. Mindkét csapat az északi fémzene folkos vonulatának jeles képviselője, és utoljára 2005 márciusában szerepeltek Magyarországon, osztatlan sikert aratva a stílus kedvelőinek körében.

Az ősi természetvallások pogány örökségét, így például a viking kor szellemiségét és mondavilágát metálzenével ötvözni: ez az alig másfél évtizede kialakult folk- és viking-metal legfőbb ismertetőjegye. Szeptember 26-án a műfaj két prominens skandináv képviselője, az Enslaved és a Vreid látogat majd Budapestre, a Kultiplex Művelődési Házba.

A norvégiai Bergenből származó Enslaved 1991-es megalakulása óta hosszú utat járt be: a zenészek célja az volt, hogy különböző zenei irányzatok jellegzetességeit összegyúrva sajátos és egyedi ízt vigyenek black metal gyökerű zenéjükbe. A norvég Grammy díjjal is elismert öttagú csapat idén megjelent, 'Ruun' című albuma remekül összefoglalja 15 éves munkásságukat: a zenészek mesteri módon oltották be zord, északi gyökerű viking-metal zenéjüket elszállós, progresszív témákkal. A 'Ruun' tempóváltásokkal megtűzdelt, epikus hangvételű kompozíciói a korai albumok nyers black metal darabjainál könnyebben emészthetőek, így az Enslaved zenéje a korábbinál szélesebb tömegek számára válik befogadhatóvá.

A csapat ismertségét az is növelheti, hogy az új album két dalához, a 'Path of Vanir'-hoz és az 'Essence'-hez videóklipp is készül; az előbbi meg is tekinthető az együttes myspace-es oldalán, a www.myspace.com/enslavedmusic címen.

Az est másik külföldi fellépője, a Vreid szintén Norvégiából érkezik Budapestre. Jóllehet ez a zenekar csak néhány éve jött létre, a tagok azonban már ezt megelőzően is együtt zenéltek, a Windir nevű, komor folk metal zenét játszó csapatban. A Vreid továbbhalad az elődzenekar sötét, borongós útján, de pörgős, rockos groove-okkal egészíti ki a korábbi black metal képletet, sajátos black&roll muzsikát kapva eredményül.

A szeptember 26-ai folkmetál estre jegyek már kaphatóak a Ticketportal országos üzlethálózatában, valamint online a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók a koncertről:
2006. szeptember 26., kedd 19:00 óra
Budapest, Kultiplex
Enslaved, Vreid koncertek
Belépő: 3500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: