2006. október 1.

A Korog és az Aebsence is fellép a Gire lemezbemutatóján


Lemezbemutató koncert helyszíne lesz október 17-én a Süss Fel Nap: a minden kedden jelentkező Tues-Die! programsorozat keretében a Gire zenekar mutatja be első albumát, mely számos demó megjelenése után készült el nemrég, a Negative Art gondozásában. Az estét két másik nagynevű underground csapat, a Korog és az Aebsence szereplése teszi kihagyhatatlanná.

"Telve az éjjel az ősz sűrűjével,
hajadban motoz kis rozsdabogár,
lopakszik lassan a zöld zivatarban
s lehunyja szemét a vénád falán"
(Gire - Zöld Zivatar)

Az 1995-ben alakult, Makóról származó Gire (ejtsd: zsír) együttes a magyar underground zenei körök egyik meghatározó formációja. Energikus avantgarde metal zenéjüket Kátai Tamás billentyűjátéka, és komor, irodalmi igényességgel megfogalmazott dalszövegei teszik felejthetetlenné… a magyar nyelvű, erősen személyes ihletésű dalszövegek sokszor valóban versszerűek, és rendre felbukkannak bennük népies elemek is. Nehéz szavakkal visszaadni a Gire zenéjének és videóklippjeinek hangulatát; talán legyen elég annyi, a zenekar produkciója számos koncertközönséget állva hagyott már: a dalok energikus, tekintélyt parancsoló dübörgése könnyedén magával ragadja a hallgatót, hogy aztán a fékeveszett tombolás után egyik pillanatról a másikra hagyja magára, sokszor nyugtalanító vagy éppen kérlelhetetlenül kritikus szemléletű gondolatok és kérdések társaságában. A zenekar jelenleg három taggal működik, dobgép igénybevételével, és ezen a felálláson nem is kívánnak változtatni.

Az 1996 óta megjelenő Gire demók minden dala (mint például a Nádak, erek, az Eocén Expressz, az Aranyhajnal, a Metabiosis vagy a Nyártáj) egy az egyben letölthető hivatalos weboldalukról, a www.gire.hu -ról; csakúgy mint az idén, hosszas előkészületek megjelent, 'Gire' című debütáló album első trackje, a Zöld zivatar is. Az új lemez, melyen a már ismert demós dalok mellett új szerzemények is helyet kaptak, természetesen beszerezhető lesz a Süss Fel Napban is.

Az október 17-ei koncert vendégei szintén nagy múltra visszatekintő underground csapatok: a Korog és az Aebsence. A Korog nagyjából 1995 óta működik, saját bevallásuk szerint saját örömükre zenélő emberek szabadidős tevékenységeként. Ha mindenképen jellemezni szeretnénk amúgy behatárolhatatlan muzsikájukat, akkor afféle szélsőséges, kísérleti metálnak nevezhetnénk, amelyben páratlan ritmusokra építkező fiktív népzenét ősrockba oltanak. A csapat rendkívül ritkán látható élőben, bár már végigjárták párszor az országot... a Sziget Bahia színpadának fix fellépői közé tartoznak. Az évről évre változó koreográfiát, maszkokat felvonultató hajnali szigetes koncertjük mély emléket hagy az arra járó fesztiválozókban.

A gödöllői Aebsence sem tartozik a koncertet koncertre halmozó csapatok közé, így aki már ismeri munkásságukat, az minden bizonnyal nem hagyja ki ezt a fellépést. Az 1997-ben alakult együttes muzsikája a Tool és az Alice in Chains által kitaposott ösvényen indult el, de mára teljesen egyéni, sajátos jelleget öltött. A súlyos, metal hangzásvilág mellett előszeretettel alkalmazzák a tradicionális magyar népzene nyújtotta lehetőségeket is.

Tues-Die! – Gire lemezbemutató – tudnivalók:
2006. október 17., kedd 20.00 óra
Budapest, Süss Fel Nap
Aebsence, Korog, Gire koncertek
Belépő: 1000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Tudnivalók a Gire zenekarról, és az új albumról:
Gire album - megjelent 2006. júniusában, a Negative Art Prod. gondozásában

Dalok listája:
1. Zöld zivatar
2. Aranyhajnal
3. Hét madár
4. Éjmély
5. Az őzek futása
6. Törjön testünk!
7. Bábel
8. Eocén Expressz
9. Nyártáj
10. Trans Express
11. Nádak, erek

Felállás:
Kónya Zoltán - gitár, ének

Hermann Balázs - basszusgitár
Kátai Tamás - billentyűs hangszerek, programok, versek
Az album elkészítésében közreműködtek:
Rozsnyai Tamás – ének
Lédeczy Lambert - ének, doromb, kaval, tilinkó
Sarkadi Judit – ének
Tóth Ágnes – hegedű
Bíró Anita – hegedű

Kátai Tamás a zenekarról egy interjúban:
"-Ti milyen zenét játszotok voltaképpen?
-Azt veszem észre, hogy általában sötét és világos képek árnyalatai váltakoznak egymás után vagy egymáson. Nincs benne igazi tudatosság, de így szokott alakulni végül.
-Szépek a borítóitok. Tükrözik a zenét?
-Igyekszem tükröztetni. Vagyis inkább úgy, hogy erősítse egymást a kettő.
-Azt hallottam, költő is vagy.
-Nem vagyok az, csak elvontkodom. Azt szeretek.
-És a többiek?
-Ők stabilabban állnak a földön.
-Most akkor ez metál vagy nem?
-Általában az."