2006. október 10.

Salsa és Reggaeton est kubai zenészekkel az Almássyn


Tüzes latin est helyszíne lesz október 24-én az Almássy Téri Szabadidőközpont: a latinos.hu által szervezett programsorozat részeként ezen a napon lép majd fel David Calzado és zenekara, a La Charanga Habanera, valamint egy fiatal de máris sikeres reggaeton formáció, az Eddy-K.

A La Charanga Habanerát 1988-ban alapította tíz fiatal kubai zenész, David Calzado vezetésével. Eredetileg azért álltak össze, hogy a Monte Carlóban található Sporting Clubban néhány koncert erejéig új életre keltsék, bemutassák és népszerűsítsék a '40-es, '50-es évek Kubájának zenéjét, a timbát, mely a salsa kubai változata. A temperamentumos muzsika persze minden hallgatót elsőre megérintett, s így a vártnál is nagyobb sikert arattak.. végül az eredetileg tervezett három hónap helyett öt egész éven át léptek fel a Clubban, s ez idő alatt olyan világsztárokkal szerepeltek együtt, mint Stevie Wonder, Donna Summer, James Brown, Ray Charles, Frank Sinatra a Kool and the Gang, Whitney Houston, és még sokan mások.

A zenekart vezető Calzado később többször is átalakította, bővítette a csapatot, így a ma már jó húsztagú csoport zenéjében a modern hangzást zongora, szintetizátor, valamint kongák, hegedűk, trombiták, altszaxofonok, fuvolák és két énekes hangja is tarkítja, és a koreográfiára is nagyon odafigyelnek. Minden bizonnyal ennek is köszönhető az, hogy az eddig tizenhárom albummal rendelkező Charanga a Sporting Clubos évek után is sikert sikerre halmozott, s a turnék keretében Európa más országaiba, valamint Afrikába, Japánba és Amerikába is eljutott, sőt: a 2001-es 'Live in the USA' című koncertlemezüket Grammy-díjra is jelölték. Legújabb albumuk, az idén megjelent 'El ciclón de Habana' bemutatása lesz a budapesti fellépésük apropója; a magyar fővárosban két elbűvölő, és a Grammy-vel már kitüntetett énekesnő, Vania Borges és Osdalgia kíséretével lépnek fel.

Az est folyamán még egy kubai csapat mutatkozik be, méghozzá az Eddy-K névre hallgató, 2003-ban alakult formáció, mely az elmúlt években valósággal berobbant a latin-amerikai és az USA-béli latino köztudatba. A fiatalok a reggaeton stílust művelik, ami nem más, mint a hip-hop, valamint a reggae és a dancehall találkozásából született új műfaj, mely a 21. század első éveiben vált egyre népszerűbbé a világon. Mindez az Eddy-K sikerein is meglátszik, hiszen a 2006-os 'Aquí están los cuatro' albumuk nem csak odahaza aratott nagy sikert, de olasz és amerikai rádiók játszási listáján is az első tízben van, sőt: az MTV Latin tv-csatorna a közelmúlt egyik legjobb klipjének választotta meg a fiatalok videóját.

A két zenekar Budapesten október 24-én szerepel az Almássy Téri Szabadidőközpontban. Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, valamint a www.ticketportal.hu oldalon!

A Latinos.hu bemutatja:
2006. október 24., kedd 22:00 óra
Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont
David Calzado y su Charanga Habanera, Eddy-K koncertek
Belépő: 3500 Ft, elővételben 3000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: