2006. október 20.

Uli Jon Roth - transzcendentális gitárművész Budapesten

Uli Jon Roth virtuozitását mi sem szemlélteti jobban, mint hogy a német származású gitárművész csak egy egyedi, az ő igényei szerint készített héthúros hangszeren képes előadni kompozícióit. A Sky gitár mára összeforrt a korábban a Scorpions tagjaként is zenélő Roth nevével, aki november 17-én végre Budapesten is bemutatkozik, méghozzá az A38 hajó színpadán.

Az 1954-ben született Uli Jon Roth 13 éves kora óta gitározik, példaképei közé tartozik Jimi Hendrix és számos klasszikus zeneszerző, köztük Vivaldi is. Az első próbálkozások után 1973-tól már a legendás német hard rock zenekar, a Scorpions tagja volt, és dalszerző-gitárosként meghatározó szerepet játszott a csapat korszakos albumainak (Fly To The Rainbow, In Trance, Virgin Killer, Taken By Force, Tokyo Tapes) megszületésében. Az egyre nagyobb sikereket elérő gárda zenei irányvonala azonban meglehetősen távol állt Uli saját elképzeléseitől, így 1978-ban kilépett a Scorpions-ból, hogy saját feje után mehessen.

Ezt követően alakította az Electric Sun zenekart, melyben lehetősége nyílt arra, hogy kísérletező zeneszerzői vénája is kiteljesedjék. A kezdetben trióként működő együttes összesen három albumot adott ki: az Earthquake, a Fire Wind és a Beyond The Astral Skies lemezeknek már a címük és borítóik - melyeket Uli alkotótársa és barátnője, a korábban Jimi Hendrix oldalán is feltűnt Monika Dannemann festett - is magukért beszélnek: Roth zenekara a kísérletezős, atmoszferikus space rock egyik meghatározó képviselőjévé vált. Hendrix hatása egyértelműen felfedezhető az Electric Sun albumokon, amelyeken fokozatosan fejlődött Roth gitárkezelése.

A legutolsó albumon már inkább a komolyzenei elemek kerültek előtérbe, ahogy azt a kritikusok is jelezték: nagyjából ilyen lehet az, ha a zenében Hendrix találkozik Beethovennel. A kilencvenes évek elején Uli még inkább a komolyzene felé fordult, így pályafutásának ebben a szakaszában rockoperákat is készített, mint például a Europe Ex Favilla, melyet Uli a Symphonic Rock For Europe projekt keretében mutatott be, több száz résztvevő segítségével, egy franciaországi klasszikus gitárfesztivál keretében.

Zenei igényességét mi sem mutatja jobban, mint hogy neve mára összekapcsolódott azzal a hangszerrel, melyet kifejezetten neki, az ő elvárásai szerint készítettek: az általa használt Sky gitár egy átlagos hangszer három oktávos hangterjedelme helyett hat oktáv lejátszására képes, hét húr és az átlagosnál jóval több bund található rajta, s alakja is különleges, leginkább egy csepphez vagy egy S betűhöz hasonlítható. Ez a különleges gitár került későbbi munkásságának középpontjába: Transcendental Sky Guitar címen adta ki azt a háromdarabos zenei kompozíciót, amely olyan földöntúli utazásra hívja a hozzáértő hallgatóságot, mely csak a Sky gitár biztosította lehetőségekkel hozható létre. A hármas kiadvány utolsó példánya Vivaldi Négy Évszakjának átdolgozása, mely 2002-ben jelent meg.

Uli persze nem fordított véglegesen hátat a rockzenének sem: Joe Satriani ajánlatát elfogadva 1998-ban részt vett a G3 turnén, ahol a harmadik gitáros Michael Schenker volt, és később is számos rocklegendával lépett közösen a színpadra. Budapestre Francis Buchholz baszgitáros (ex-Scorpions), Ferdy Doernberg billentyűs (Axel Rudi Pell, Rough Silk, Storyteller's Night, ex-Crimson Glory), Olaf Senkbeil énekes és Michael Ehre dobos, vagyis a Sky Band kíséri majd el. Az A38 hajón a technikás gitárzene egyik hazai képviselője, a Kállai Trió lép fel a németek előtt. Jegyek már kaphatók a Ticketportal országos értékesítő hálózatában, továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók:
2006. november. 17., péntek 19.00 óra
Budapest, A38 hajó
Uli Jon Roth and The Sky Band, Kállai Trio koncertek
Belépő: elővételben 5000 a rendezvény napján 6000 Ft.
Kapcsolódó weboldalak: