2006. november 13.

Exodus - a thrash metal hősök ismét Budapesten


November 28-án a San Francisco-i thrash metal színtér, vagyis az úgynevezett Bay Area meghatározó zenekara, az Exodus érkezik Budapestre. A második fénykorukat érő thrashereket a műfaj egy fiatal képviselője, a brit Biomechanical, valamint a hazai színtér egyik legnevesebb formációja, a Remorse koncertje után láthatjuk majd a Wigwam színpadán.

November 28-án szinte napra pontosan egy esztendő elteltével tér Magyarországra a néhány éve új erőre kapott thrash metal alapcsapat, az Exodus, mely a hosszú évtizedek alatt profi thrash metal hadigépezetté vált, s így műfajában komoly viszonyítási pontnak számít. Zenéjükben nincs semmi cifrázás: egyszerű, nyers, gyors és durva dalaiknak egyetlen célja az, hogy szórakoztassa azokat, akik szeretik ezt a féktelen hangulatú, piszkos fémzenét. A tekintélyes külsejű, minden koncerten eszelős színpadszántást produkáló Rob Dukes frontember egyetlen perc pihenést sem engedélyez a koncertközönségnek, s a metal szakma máris megjegyezte nevét, annak ellenére, hogy egészen 2005-ig egyszerű gitártechnikusként segítette a csapatot.

Az Exodus története 24 évvel ezelőtt kezdődött: ekkor alapította San Francisco-ban a zenekart Tom Hunting dobos, valamint Kirk Hammet és Gary Holt gitárosok. Az első demók után egy csapásra Bay Area Thrash Metal (e gyűjtőfogalommal a szakzsargon a nyolcvanas évek elején, az USA nyugati partján, elsősorban San Franciscoban sorra feltűnő thrash metal csapatokra hivatkozik) legkedveltebb bandái közé kerültek, a Testament, a Death Angel és a Metallica társaságába. A gitáros Kirk Hammet nem sokkal később át is lépett a Metallicába lépett át, ám a helyére érkező Rick Hunolt remek pótlásnak bizonyult: ő és Holt alkották az exodus mára legendássá vált gitárosduóját, az H-Teamet. A megszilárduló felállás igazi thrash metal klasszikusokat tett le az asztalra, mint például az 1985-ös 'Bonded By Blood' című album. A csapat ugyanakkor sosem tett szert olyan ismertségre, mint pályatársai közül a Metallica vagy a Slayer, munkásságuk azonban rengeteg zenekarra, és magára a stílusra is jelentős hatással volt.

A később befutó lemezszerződés és az újabb és újabb nagyszerű albumok, valamint a jobbnál jobb énekesek - az 1987-ben kilépő énekes, Paul Baloff-ot a Testament kapcsán ismert Steve "Zetro" Sousa váltotta - ellenére a csapat a kilencvenes évek végére szétesett. A búcsú azonban nem volt végleges: '96-ban ismét Baloff-fal tért vissza az Exodus egy kérészéletű reunion erejéig, az igazi feltámadás azonban 2001-ben következett be. Az éppen hogy újra összeállt csapatot ekkor azonban súlyos tragédia érte, hiszen Baloff szélütésben elhunyt, majd a helyére ismét bekerülő Steve 'Zetro' Souza is kilépett, csakúgy mint az alapító Hunting és az H-Team egyik fele, Rick Hunolt is.. ennek ellenére a csapatnak ismét sikerült talpra állni: a gitértechnikusból frontemberré avanzsált Rob Dukes ugyanúgy bevált, mint a az egykori Slayer dobos Paul Bostaph és az új gitáros Lee Altus csatasorba állítása: az új felállás 2005-ben olyan új albumot adott ki 'Shovel Headed Killing Machine' címen, amely a legrégebbi fanokat is meggyőzte - csakúgy mint a 2005-ös hazai koncert, ahol az előzenekarként szerepelt Exodus produkcióját sokan az akkori headliner produkciójánál is átütőbbnek ítélték.

Minden bizonnyal az Exodus munkássága is hatalmas inspiráló erővel bírt az est két további fellépőjére: a brit Biomechanical 2003-ban tűnt fel, tradicionális, nyers thrash metaljukat modern elemekkel vegyítik, s ennek megfelelően munkásságukat egész egyszerűen csak a metal jövőjeként jellemzik. Ezzel szemben a magyar Remorse régi thrasher-motorosnak számít: az 1987-ben létrejött alakulat legutóbbi, 'Harc!' című lemeze a hazai metal színtér eddigi legszínvonalasabb alkotása. A november 28-ai koncertre a budapesti Wigwam Rock Clubban kerül sor, jegyek kaphatók a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók:
2006. november 28., kedd 19.00 óra
Budapest, Wigwam Rock Club
Exodus, Biomechanical, Remorse koncertek
Belépő: 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: