2006. november 13.

Új lemezét mutatja be a Cradle Of Filth a Pecsában


A Cradle Of Filth októberben megjelent lemezét mutatja be a Petőfi Csarnokban a hónap végén. A turné vendégeként a bőrszerkós extrém metal legújabb nagyágyúja, a svéd Deathstars zenekarnak a november 30-ai este lesz az első, már régóta várt magyarországi fellépése, és szerepel egy hazai gárda is, a Sin Of Kain.

Az 1991-ben alakult Cradle Of Filth-nek sikerült elérnie azt, amit korábban lehetetlennek tartottak: a brit zenekar a fémzene egyik legextrémebb válfaját, a black metalt képviselve vált világszerte ismertté,  s munkásságával új, szélesebb nyilvánosságot adott e földalatti muzsikának. Igaz ez annak ellenére is, hogy a műfaj "ortodox" hallgatói mindig is tagadták a brit csapat hitelességét, az együttes pedig nem egyszer hangsúlyozta, hogy zenéjük nem is kíván leragadni a hagyományos fekete fémnél.

Az mindenesetre biztos, hogy a kezdetben hardcore bandaként indult csapat a kezdeti rövid útkeresés óta ugyanazon a - mára őket sikeressé tevő - csapáson halad: a karizmatikus - és frontemberhez méltóan narcisztikus frontember - Dani Filth vezette együttes zseniális érzékkel keveri mindazokat az elemeket, amelyek egy polgárpukkasztó metálzenekart bárki számára friss, energikus és érdekes produkcióvá tehetnek: a black metalra és a glamre külsőségekből összegyúrt vámpír-imidzsükhöz könyörtelen black metal zenei alapokra épülő, ám a dallamosabb, befogadhatóbb harmóniákat sem nélkülöző zenét párosítanak, melyhez védjegyként kapcsolódik Dani Filth hol mormogó, hol visítozó, vagy éppen eszelős hangon suttogó vokálja, mely a darkos, gótos témaválasztású, és - persze vámpír-imidzshez illően - nem ritkán erotikus beütésű szövegeket ad elő.

A produkciót az együttes megalomán színpadi megjelenése teszi igazán átütővé: élő fellépéseiken még néha még a roadok is csuklyát viselve lövik be a hangszereket, a koncerthez pedig a méregdrága díszletek, a háttérvetítés és a túzfújás, vagy éppen monstre acélszörnyek és szobornak álcázott, majd egyszer csak megelevenedő gonosz vízköpők bevetése is hozzátartozik. A britek ezúttal hetedik albumukat, az októberben megjelent 'Thornography'-t turnéztatják meg, amelynek Temptation című dala -  ami egyébként a Heaven 17 nevű banda eredetijének feldolgozása - kislemezes és klipes formában is elérhető.

Az európai koncertkörút állandó vendége a svéd Deathstars zenekar lesz. E 2000-ig Swordmaster néven működött, a névváltás - és a Dissection egykori dobosának csatlakozása - után pedig gyors sikereket elért fekete tónusú industrial metal csapat szintén ad a külsőségekre: a zombie-szerű külső és a bőrcuccok elmaradhatatlan hozzátartozói az idén januárban második albumát kiadó csapat megjelenésének. A november 30-ai estén egy hazai gárda, a Sin Of Kain is fellép majd a Petőfi Csarnokban: a 2002-ben alakult csapat komplex, atmoszférikus metal zenéjüknek és a rengeteg korábbi fellépés révén megszerzett rutinjuknak köszönhetően méltóképpen képviselik majd a hazai színeket ezen az estén, melyre jegyeket vásárolhatunk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók:
2006. november 30.,  csütörtök 19.00 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
Cradle Of Filth, Deathstars, Sin Of Kain koncertek
Belépő: elővételben 5000 Ft, a helyszínen 6000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: