2006. november 16.

Vader - lengyel-magyar metálkodás a Kultiplexben


Annak ellenére, hogy egy underground műfaj elkötelezett képviselőjének tekinthető, a Vader zenekar nevéhez számos rekord fűződik: az egyori keleti blokk egyik első extrém metal alakulata minden bizonnyal a kontinens legaktívabb koncertzenekarai közé tartozik, és minden idők egyik legsikeresebb demóját is jegyzi. A munkamániás lengyel gárda mellett két magyar csapat, a Casketgarden és a Cenobite is színpadra áll majd december 3-án, a Kultiplexben.
A lengyelországi Vader 1986-ban alakult, az első extrém metal formációk egyikeként a néhai vasfüggönyön innen. A klasszikus gitárok-bőgő-dob-ének(hörgés) felállásban működő négyes ma Európa egyik legerősebb death metal csapatának számít, ami a tagok hihetetlen teherbírásának, kitartásának és eltökéltségének köszönhető. A Vader zenéje ugyan egyértelműen rokonítható a stílus legismertebb amerikai csapataival (Morbid Angel, Cannibal Corpse, Deicide), de ugyanakkor jól megkülönböztethető attól, köszönhetően például Piotr Wiczwarek sajátos, brutális hangjának.

A Vader nevéhez számtalan kiemelkedő teljesítmény kapcsolódik: a zenekar két évtizeden át képes volt a legjobbak között maradni, még annak ellenére is, hogy a death metal műfaj ez idő alatt bizony átélt hullámvölgyeket. Az együttes minden idők egyik legsikeresebb demójával rendelkezik, hiszen a 'Morbid Reich' című első anyagukból több mint 10.000 darabot adtak el. A debütalbum csak 1993-ban érkezett, azóta azonban a Vader a szcéna egyik legaktívabb zenekarának tekinthető: szinte minden évben friss zenével - köztük számos élőfelvétellel - jelentkenek, s összesen kilenc stúdióalbumot adtak ki eddig.

A zenekar büszke arra, hogy úgy vált világszerte ismertté, hogy eközben nem távolodtak el kezdeti, nyers és puritán zenei világuktól, s ugyanolyan kíméletlen death metal zenét játszanak, mint a kezdetekkor. Nem is akárhogyan, hiszen a zenekar elsősorban hihetetlen lendületének, és kifogyhatatlan energiáinak köszönhetp hírnevét: a világ egyik legaktívabb koncertbandájakánt évente akár 200 felllépésük is lehet. A lengyelek most is úton vannak, hiszen szeptember vége óta szünet nélkül, minden este zenélnek Európa valamelyik pontján, és ezt csak november végén szakítják majd meg egy hétnyi pihenő erejéig... hogy aztán ugyanazzal a lendülettel folytassák a körutat, s így december közepéig 75 koncertet ad majd a zenekar.

Fáradtság jeleit pedig nem lehet felfedezni rajtuk, hiszen a csapat immár húsz éve ezt csinálja, és minden este maximális erőbedobással és lelkesedéssel darálják a jóféle agyeldobós death metalt. Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt stabil rajongói bázist építettek ki évtizedes lelkiismeretes munkájukkal, de az egyébként meglehetősen prűdnek ismert Lengyelországban is rendkívüli népszerűségnek örvendenek: death metal zenekar létükre legutóbbi albumuk, az 'Impressions In Blood' a nyolcadik helyen nyitott az összesített lengyelországi slágrlistán.

Budapestre december 3-án érkeznek, előttük pedig két magyarországi csapat keménykedik majd a Kultiplex színpadán: az 1998-ban alakult, brutális death/thrash metalját szomorkás, szívfájdító dallamokkal kombináló Casketgarden fokozatosan küzdötte fel magát hazánk első számű metálbandái közé. A mosonmagyaróvári csapat ma már két albummal, valamint rengeteg koncerttel a hátuk mögött nemcsak hazánkban, hanem a Közép-európai régióban is ismert csapatnak számítanak, amiben a szlovák kiadó mellett a számos régiós koncert is szerepet, köztük például a csehországi brutal Assault Fesztiválon nyújtott produkciójuk 2005-ben.

A nyitóbandaként szereplő Cenobite a legfiatalabb a három csapat közül, zenéjük azonban két másik gárdához hasonlóan kiforrott, egységesen magas színvonalat képvisel. A 2001-ben alakult csapat felállása 2004-ben szilárdult meg, a koncepció pedig ugyanaz, mint a kezdetekben: igényes, de a trendekkel szembeforduló, kompromisszummentes zenét játszani, a korai magyar death/noise underground bandák által megkezdett úton továbbhahaldva, méghozzá - az ütős extrém vokálokat hallgatva alig hihető módon - női énekessel az élen. A Cenobite receptje mindenesetre működik, amit a weboldalukról letölthető új anyag, a 'Reckoning' remek dalai mellett, az egyre gyakoribb koncertmeghívások is bizonyítanak.

Tudnivalók:
2006. december 3., vasárnap 18.30
Budapest, Kultiplex
Vader, Casketgarden, Cenobite koncertek
Belépő: 4000 Ft, elővételben 3500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: