2006. november 2.

Végleg bezárul Pandora Szelencéje: a legutolsó P. Box koncert


"Fájó szívvel de lezárjuk magunkban a P.Box történetet" - ezekkel a szavakkal tájékoztatta közönségét a több mint 25 éves múltra visszatekintő zenekar. Egy évvel az alapító billentyűs, Cserháti Pityi István halála után a elbúcsúzik a közönségtől a P. Box: a tagok közös megegyezése alapján felfüggesztik a zenekar működését, és Budapesten november 11-én játszanak utoljára, az Almássy Téri Szabadidőközpontban. 

Cserháti István életének 51. évében, hosszas betegség után hunyt el 2005. augusztusában. Pityi - ahogy mindenki ismerte - kiemelkedő alakja volt a haza rockzenének: tagja volt a klasszikus P. Mobil felállásnak, társszerzője volt a Honfoglalás rockszvitnek. Bencsik Sándor gitárossal 1980-ban alapították meg a P. Box zenekart, melyben előbb Varga Miklós, majd az időközben a Dinamitot is megjárt Vikidál Gyula lett az énekes. A P. Box 1985-ig három mára klasszikussá érett albumot jelentetett meg, P.Box, Kő kövön, és Ómen címmel. A zenekar pályafutásának első szakasza az István, a király rockopera sikere nyomán távozó Vikidál Gyula kilépésével zárult.

Cserháti Pityi ezután Debrecenben telepedett le, és ugyan sikeres vállalkozásokat vezetett a polgári életben, természetesen nem feledte zenészmúltját sem. A háza pincéjében létrehozott P. Box Hangstúdió a cívisváros zenészeinek Mekkája lett, a '90-es évek elején felkarolt Szfinx zenekar tagjaival pedig az ezredfordulón újra felnyitotta Pandora szelencéjét. Az új felállású P. Box élén két stúdióalbumot és egy amolyan félhivatalos koncertalbumot adott ki, a komoly hangvételű, idén nyár elején megjelent 'Pangea' anyagot pedig már a kórházi ágyról el-elszökve fejezte be.

A tragédia feldolgozása hosszú hetekig tartott: a tagok végül tavaly szeptemberben döntöttek úgy, hogy az alapító billentyűs halála után a P. Box nevet Pandora's Box-ra módosítva, Szabó Krisztián felvételével folytatják a zenélést. Pityivel azonban nem csak egy nagyszerű zenészt, hanem a zenekar rutinos vezetőjét, menedzserét is elvesztették, s az ebből adódó nehézségek, konfliktusok miatt végül arra jutottak: lezárják a P. Box történetét, és a Pandora's Box felfüggeszti működését.

A zenekar természetesen élőben, a színpadról köszön el a közönségtől: 2006. november 11-én az Almássy Téri Szabadidőközpontban találkozhatunk velük utoljára, ahol az elmúlt évtizedek legszebb dalaival és legnagyobb slágereivel búcsúznak. A zenészek szavaival: "Szeretnénk az elkövetkezendő néhány koncertet, mint búcsú turnét az esemény rangjához méltó helyszíneken megtartani és emelt fővel búcsúztatni a P.Box nevet. ... Szeretettel várunk mindenkit, aki még utoljára látni akarja a P.Boxot koncertezni!"

Az este 20.00 órakor kezdődő rendezvényen régi P. Box tagok és további sztárvendégek, valamint két fiatal együttes, az Alhana és a Médium is szerepel majd. Jegyek országszerte kaphatók a Ticketportal üzleteiben - köztük az is mert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

A zenekar.info bemutatja: az utolsó P. Box koncert:
Időpont:           2006. november 11., szombat 20.00 óra
Helyszín:         Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont (www.almassy.hu)
Fellépők:         P. Box, Alhana, Médium
Belépő:           1.500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: