2006. november 3.

Zenés kubai est Elsa Valle-val az IBS Színpadon


Elsa Valle-t joggal nevezhetjük a kubai zene első számú magyarországi képviselőjének, hiszen a művésznő ugyan Kubában nőtt fel, de évek óta Budapesten él és dolgozik. Három saját zenekara közül november 25-én a Rumba Caliente társaságában szerepel majd az IBS Színpadon, ahol egy színes, változatos repertoár segítségével mutatja be Kuba eredeti, hagyományos zenei műfajait.

Elsa Valle egy kubai zenészcsaládban nőtt fel, és a legrangosabb havannai zeneművészeti iskolák elvégzése után rögtön a híres Tropicana mulatóban énekelt, majd a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon is sikert aratott. Csodálatos hangját az elmúlt évek során a világ számos pontján megismerhették, s olyan világszerte ismert előadókkal szerepelt egy színpadon, mint például Al Di Meola, Santana, vagy a Buena Vista Social Club zenészei, így Omara Portuondo és Ibrahim Ferrer. Zenei világát nemcsak földrajzi környezete határozza meg, hiszen élt már Németországban, Spanyolországban és Franciaországban is. Ugyanakkor nagy hatással volt rá a magyar népzene és néptánc is - talán ennek is köszönhető, hogy az énekesnő végül Magyarországon telepedett le, és 1996 óta Budapesten él.

Stílusát méltán nevezhetjük a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének: hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus, és robbanékonyan improvizatív. Elsa rengeteget tesz azért, hogy a magyar közönség is megismerje hazájának zenei világát, mely a kubaiaknak rengeteg erőt ad és vidámságot visz a szürke, nehéz hétköznapokba. Az énekesnő három különböző zenekarral dolgozik együtt: Hermanos-szal kifejezetten kubai gyökerekből táplálkozó afro-jazzt ad elő, a legnevesebb magyar dzsesszzenészeket - Szakcsi Lakatos Bélát, Babos Gyulát, Gadó Gábort, valamint férjét, Winand Gábor dzsesszénekest - felvonultató Latin Jazz Syndicate-tel a jazz latin válfaját, a Rumba Caliente-vel pedig Kuba zenei gyökereit mutatja be.

Elsa ez utóbbi formációval lép majd fel november 25-én az IBS Színpad Raiffesen Jazz Klubjában, így egy hamisítatlan Noche Cubana-ra, azaz Kubai Estre készülhetünk. A Rumba Caliente színes és eleven zenéje segítségével nemcsak a legismertebb műfajok világát - mint például salsa, a mambo, a cha-cha vagy a bolero - járhatjuk be, hanem megismerhetjük többek között a gitárral és kis ütősökkel előadott guajira, vagy éppen a gyors és ritmikus guaganco dallamát, ritmusát is. Az estre jegyek már kaphatók a Ticketportal országos bolthálózatában, továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

Felállás:
Elsa Valle - ének
Winand Gábor - szaxofon, fuvola
Barcza Horváth József - nagybőgő
Petz Bálint - gitár
Szabó Csaba - konga, ütőhangszerek

Zenés kubai est Elsa Valle-vel és a Rumba Caliente-vel - tudnivalók:
2006, november 24., péntek 19.00 óra
Budapest, IBS Színpad (II. ker., Tárogató út 2-4.)
Belépő: 2000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: