2007. január 12.

My Chemical Romance: Hozott anyagból dolgoznak

Tinédzsereknek zenét csinálni már csak azért is kényelmes dolog, mert a közönség - ahogy felnő -folyamatosan cserélődik, úgyhogy nagyjából ötévente új és új trendeket lehet kirobbantani, összegyűjtve az éppen kifutó tinisztárok röpke tündöklésének legjobb pillanatait, kombinálva a nagy elődök érdemeivel. A My Chemical Romance legújabb albumának is ez lehet a titka: hakni az egész, még ha mesteri szinten is.


Haknizni pedig nem nehéz, főleg ha gimis törzsközönségünk pár évvel korábban még a Cartoon Network - a zene világában járatlan- törzsnézője volt. Például elég, ha zenekarunk frontembere feketével húzza ki a szemét, és az ifjúság szomorkodósabb fele máris szimpatizálni kezd vele. Így tett a New Jersey-ből származó Gerard Way is, és Brian Molkónak meg HIM-nek elég volt csak egy pillanatra eltűnnie ahhoz, hogy az amcsi srácok vigyék a boltot: a gót kislányok nagy része mára répanacit húzott, beszerzett egy rakás kitűzőt, meg kockás harisnyát, és átigazolt az emósok egyre bővülő táborába - Gerard és 2001-ben létrehozott zenekara, a My Chemical Romance világába.

Az emo zene amúgy korántsem holmi belassult, érvagdosós hangulatú nyöszörgés, sokkal inkább emlékeztet a Green Day vagy a Blink 182  lendületes (pop-)punkjára, azzal a különbséggel, hogy a Billy Joelre és társaira jellemző tökös énekhangot most egy kicsit vinnyogósabbra fazonírozták: ettől lesznek a dalok "érzelmesek", ami a répanaci meg a homlokba fésült haj mellett szintén fontos ismertetőjegye az emonak..

A My Chemical Romance azonban még az eddigi haknikon is túltett tavaly ősszel megjelent albumával. A The Black Parade című lemezen ugyanis bevallottan a tagok nagy "példaképei", így a Queen, a Pink Floyd vagy éppen David Bowie munkássága érezhető - ami a dalokat hallgatva leginkább abban testesül meg, hogy a csapat húrosszekciója és producere az első számokban bemutatja: tudnak pontosan úgy gitározni, mint Brian May, és a zongorát meg kórust is meg tudják úgy szólaltatni, ahogy az Freddie Mercury alatt szólt.


Persze tömeghisztéria és hírverés nélkül még ez is kevés lett volna az áttöréshez, de a My Chem ezt is összehozta. A The Black Parade köré egy teljes koncepciót - egy haldokló fiatalember szürreális gondolatvilágát - kreáltak, ami a zenében kevésbé, a dalszövegekben, a jelmezekben és a díszeletekben viszont annál inkább tettenérhető. A Tim Burton képi világát idéző gyászhuszár jelmezek is mutatják, hogy itt sem bíztak semmit a véletlenre, és a hatás nem is maradt el: a közönség teljesen bekajálta az új lemezt és az egész sötét parádét.

A csapat pedig szárnyal, méghozzá nem csak a toplistákon, hanem az ifjú rajongóik életében oly fontos szerepet betöltő interneten is: a csapat myspace-es barátainak száma például épp a napokban haladta meg az egymilliót.

A Pink Floyd amúgy mindössze 125 ezer myspace-es baráttal rendelkezik - az öreg Gilmourék le vannak írva. Egy pár évig akár ezt is gondolhatjuk - egészen addig, amíg a zeneipar össze nem gyurmázza nekünk a következő tinihisztériát. Mi meg bízhatunk abban, hogy pár év múlva az ex-emós huszonévesek valamiért ismerősen kedvesnek találnak néhány bakelitet a szórakozott nagybácsi hagyatékában kotorászva.

Hamár halál, meg Queen, Pink Floyd és David Bowie.

sf.