2007. március 26.

Ismét Moonsorrow Budapesten


Az északi folklórral fertőzött fémzenék egész Európában szép sikereket érnek el, Magyarországon azonban még az átlagosnál is népszerűbbek. Ennek köszönhető, hogy a Korpiklaani vagy a Finntroll mellett a Moonsorrow is évente visszatér hazánkba: legközelebb április 3-án hallhatjuk az északi sörhuszárokat, a szintén finn Swallow The Sun és a német Debauchery bemelegítő koncertjei után.

A 1995-ben alakult Moonsorrow (melynek amúgy a Finntroll billentyűse, Henri Urponpoika Sorvali is tagja) zenéje a folk metal epikusabb, méltóságteljesebb ágához tartozik. E megközelítésnek szemléltető példája legutóbbi albumuk, mely immár az ötödik a sorban: a hatvan percnyi zene ugyanis mindössze két monumentális tételre tagozódik. A Moonsorrow blackes alapokra épülő folkzenéjében hangokba önti a természet zord törvényeit, az északi pogány népek mondavilágának bölcsességét, mindennapos csatáik tüzét.

Hitelességüket finn nyelvű dalszövegeik is fokozzák, a már említett új album címe például Viides Luku - Hävitetty (Ötödik Fejezet - Feldúlva) lett. Ez a lemez újabb áttörést hozhat a csapatnak, mely alig pár éve mutatkozott be a nemzetközi porondon. Magyarország etekintetben kivételes helyzetben van, hiszen a 2004-es, első budapesti koncert a Moonsorrow legelső külföldi fellépései közé tartozik, és azóta a finnek minden évről évre visszatérnek hazánkba.

Április 3-án a szintén finn Swallow The Sun lesz az egyik előzenekar a Kultiplexben: ez a nagyjából hét éve működő csapat a metal lassabb, doomosabb válfaját képviseli, melyet leginkább a My Dying Bride produkciójához lehet hasonlítani. A csapat már az első, The Morning Never Came című albumával felhívta magára a figyelmet, a Kerrang! például napjaink egyik legfenségesebb doom metal produkciójának kiáltotta ki a zenéjüket. Februárban már harmadik lemezét adta ki az azóta is kitartóan dolgozó csapat, a Hope című korongon többek között Jonas Renkse (Katatonia) és Tomi Joutsen (Amorphis) is szerepel vendégénekesként.

A kezdőlendületet a német Debauchery koncertje adja majd meg: a 2000 óta működő death metal gárda produkciója minden bizonnyal az est legdurvább zenei élménye lesz, még úgy is, hogy a németek amúgy nem nélkülözik a humort: legutóbbi, Back In Blood című albumokhoz például egy olyan bónuszlemezt is mellékeltek, melyen többek között a Genesis, a Rammstein vagy a Beatles death metal átdolgozásaira botránkozhatunk.

A három gárda koncertjére jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

Ravaged Hope European Tour - tudnivalók:
2007. április 3., kedd 19.00 óra
Budapest, Kultiplex
Moonsorrow, Swallow The Sun, Debauchery koncertek
Belépő: 3900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: