2007. március 27.

Salsa Kubából - Maraca ismét Budapesten!


Tavasszal ismét hazánkba látogat a 2003-ban Grammy díjra is jelölt Orlando Valle Maraca és zenekara, hogy velünk is megismertesse Soy Yo című új lemezét. A zeneszerzőként és fuvolistaként is világsztárnak számító kubai Maraca utoljára 2004-ben, a Világzenei Fesztivál (WOMUFE) keretében járt Magyarországon, s idén ismét várja a tüzes karibi ritmusok kedvelőit, ezúttal április 24-én, az Almássy Téri Szabadidőközpontban.

Orlando "Maraca" Valle 1966-ban született Havannában, zenészcsalád sarjaként, s már kisgyermekkorában is nagyszerűen bánt a hangszerekkel - fuvolázni tízévesen kezdett. Első profi zenekara az 1973-ban, Chucho Valdés által alakított Irakere volt, melyben Maraca 1988-tól kezdődően szerepelt fuvolistaként, zongoristaként. 1994-ben kezdett szólótevékenységbe, majd egy év múlva megalapította első saját zenekarát, az Otra Visión-t. Ez az együttes a kortárs kubai zenekarok legsikeresebbike közé tartozik, ami annak is köszönhető, hogy az akkori enyhébb nemzetközi hangulatnak köszönhetően számos nemzetközi jazz fesztiválon mutatkozhattak be. Tehetségüket jól személélteti, hogy 2003-ban - az év legjobb salsa albuma kategóriában - Grammy-díjra is jelölték a zenekart.

A Maraca & Otra Visión zenéjét a Cubanismóhoz lehet hasonlítani, Maraca együttese azonban kiemelkedő produkcióval szolgál, mely hatalmas energiával és lelkesedéssel hozza mozgásba a salsa-kedvelő közönséget világszerte. A nagyszerű előadás fényét nemcsak az emeli, hogy a zenekarvezető személyében a világ egyik legnagyobb fuvolazsenijének szólóit hallgathatjuk, hanem az is, hogy az Otra Vision két énekese, Wilfredo Campa és Rolandó Morejón Kuba legkitűnőbb vokalistái tartozik, és hogy az együttes tánckara a szokásosnál is tüzesebb koreográfiát mutat be.

Maraca emellett rendezőként és zeneszerzőként is dolgozik, és számos szólólemeze mellett producerként, dalszerzőként tevékenykedik együtt más előadókkal, köztük a Cubanismoval, az Afro-Cuban Allstars-zal, vagy éppen Cesaria Evorával. Másik saját projektje a Maraca & Afro-Cuban Jazz Masters névre hallgató csoport, melyet 15 kiemelkedő hangszeres tudással bíró zenész alkot, akik 2001 óta bűvülik el a nagyérdeműt európai és észak-amerikai koncertjeiken.

Az előadó sokat köszönhet kiváló hírnevének is, melyhez az is hozzájárult, hogy a legmodernebb kommunikációs eszközöket is használják: Maraca immár megtalálható a myspace.com-on is, saját weboldalán pedig hang és videóanyag segítségével is ismerkedhetünk a produkciójával. Élőben április 24-én táncolhatunk majd meg a fuvolista zseni és az Otra Visón salsájára, az Almássy Téri Szabadidőközpontban. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

A port.hu és a Latinos.hu bemutatja: Viva Cuba!
2007. április 24., kedd 22.00 óra
Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont
Orlando "Maraca" Valle y Otra Visión
Belépő: 3500 Ft, a koncert napján 4000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: