2007. március 1.

Variola: Sötét a csillagodÉppen nagykorúvá érett első albumának megjelenésére a Variola: az 1988-ban létrejött szegedi zenekar első albuma, a Sötét a csillagod 2006 decemberében jelent meg.

A csapat története a mai könnyűzenei élet hőskorába nyúlik vissza, s a korra jellemző lendülettel indult, hiszen a kilencvenes évek elején - az éppen megszületett profi zeneipar mellett - fontos szerepet játszottak az olyan független zenekarok, mint a Variola, mely kis klubokban, kocsmákban fellépve járta be az országot, többek között az akkor még szintén kezdő zenekarnak számító Tankcsapdával, vagy éppen a PUF-fal, a Kispállal vagy a Sexepillel közösen játszva.

A többiekkel szemben az áttörés végül nem sikerült a Variolának, így  lassan háttérbe szorult, s az egykori tagok külön-külön folytatták a zenélést olyan zenekarokban mint a Heaven Street Seven, Beri Ary és a Pillangók, Nevergreen, Ferenczi György és a Herfli Davidson, Palermo Boogie Gang, FreshFabrik, Sun City, Amber Smith, és így tovább.

2005-ben azonban - két alapító, Gajda Ferenc és Hímer István vezetésével - újra összeállt a csapat, méghozzá - talán a sors iróniája - nem több vagy ambíciózusabb céllal annál, mint amit kezdet kezdetén sikerült elérni, hiszen a profi iparban eltöltött évek után jól esik ismét (a még létező) kis klubokban fellépni, elvárások és követelmények nélkül, szabadon zenélni. Igazi jutalomjáték tehát a Variola újjáalakulása a zenészeknek, most megjelent Sötét a csillagod című albumuk pedig a zenekar életművének összefoglalója, hiszen a két új dal, a Forró hullám és a Vesztes mellett nyolc régen megszületett, de ki még sosem adott számot hallhatunk a lemezen.

A Sötét a csillagod egyben korlenyomat is: a füstös klubok, az átmulatott éjszakák, elmúlt vagy tán sosem volt szerelmek, gyűrött kis képek emléke, s annak ellenére, hogy az album egy konkrét generáció történetét mondja el, a dalok olyan témákat és érzéseket mutatnak be zenébe és szavakba öntve, melyek sosem vesztenek aktualitásukból. Így nemcsak az egykori koncertlátogatók, barátok számára érték a Variola lemezének megjelenése, hanem bárkinek, aki valaha is "kizökkent a világból", akinek égették már "a félelem hideg könnyei az arcát", vagy aki érezte már úgy maga körül szétnézve: "a békegalambok keserű vérét isszuk".

Kapcsolódó weboldalak: