2007. április 16.

10 éves a DÖK Rock - születésnapi buli Békéscsabán


Április 21-én jubileumi rockbuli lesz Békéscsabán: ezen a szombaton zajlik majd a tizedik DÖK Rock, az MZ/X, a Carwashtagnacht, Baby Bone és a Szekció zenekarok fellépésével. A buli igazi különlegességét a jubileumi alkalom adja: éppen tíz éve volt az első ilyen rendezvény, mely ráadásul a Negative Art Prod. koncertszervező iroda történetében is meghatározó jelentőségű volt.

Éppen tíz évvel ezelőtt, 1997. április 11-én rendezte meg az első DÖK Rock estet a békéscsabai Belvárosi Gimnázium három diákja, a helyi Ifiház és Zsótér Mária hathatós segítségével. Az első szervezők érettségije után a gimnázium fiatalabb tanulói vették át a szervezés feladatát, mely azóta is tovább "öröklődik",  így a DÖK Rock a mai napig minden félévben újra és újra jelentkezik, és a buli mára a megye egyik legjelentősebb színvonalas alternatív zenei fellépőket felvonultató rendezvényévé vált.

A három első szervező-gimnazista egyike Varga Balázs volt, aki évekkel később a Negative Art Prod. keretein belül folytatta koncertszervezői tevékenységét: neki köszönhetjük a budapesti MetalMania fesztiválok vagy a Rémálom a Nyár utcában sorozat létrejöttét, de a 2004-es EFOTT programját is ő állította össze, és a Vekeri-tó Fesztiválhoz is hozzájárult - a Motörhead koncertjével. A '97-es DÖK Rock Balázs első saját szervezésű rendezvénye volt, így most ő és a Negative Art is tízéves jubileumot ünnepel.

A fellépők közt elsősorban természetesen a tehetséges környékbeli zenekarok kaptak helyet, de országos ismertségű gárdák is jártak már a DÖK Rockon: az elmúlt évtizedben számtalan egyéb gárda mellett a Black-Out, a Nevergreen, a Warpigs, a Sugarloaf, a FreshFabrik, a Baby Bone, az Evensong, az MZ/X, a Piaci Körséta, a Stolen, az Underdark, a Salvus, a Solitude, a Carwashtagnacht, a Wagadogu, a Voyage, a Naked Brain és a Szekció is szerepelt már,

Idén tehát régi ismerősként üdvözölheti a közönség a helybéli Szekció zenekart, melynek programjában a fiatal és az idősebb generáció számára egyaránt vonzó modern rockzene szerepel, saját dalok és feldolgozások egyaránt. Szerepel az MZ/X: a korábbi Solitude, Wagadogu és Nothing B.N. tagok által alkotott zenekar háta mögött országos turnékkal és két nagylemez is van, s a hazai pályának számító Békéscsabán is mindig több száz csápoló rajongó várja őket.

Az újkígyósi Baby Bone és a Carwashtagnacht már régi motorosnak számítanak, több mint tíz éve gyűrik már az undergroundot: a Carwashtagnach például már az első DÖK Rockon is terrorizálta a közönséget súlyos, monoton ipari zenével és a közönséggel szembefordított hatalmas stroboszkóppal. Hat és fél év szünet után állnak színpadra, velős és igen sötét-kegyetlen műsorral készülnek most is.

10 éves a DÖK Rock - tudnivalók:
2007. április 21., szombat 19.00
Békéscsaba, Ifiház
Mz/X, Carwashtagnacht, Baby Bone, Szekció koncertek
Belépő: 300 Ft.