2007. április 2.

Avril Lavigne már nem hord nyakkendőt

"A gimiben igazi kis sz*rkeverő voltam.. egyfolytában fiúkkal lógtam, berúgtam, néha még verekedtem is. A zenekaromban is csak fiúk játszottak, úgyhogy akkoriban szinte nem is voltak a közelemben lányok, de ez azóta megváltozott, és én sem úgy nézek már ki, mint 17 éves koromban. Sok minden megváltozott - de azt hiszem, ezt nevezik felnőtté válásnak." - nyilatkozta nemrég Avril Lavigne, akinek magyarra fordítva Szőlő Ápriliska lenne a neve.


Az idén 23 éves kanadai énekesnő körül valóban megfordult a világ azóta, hogy csíkos zokniban és szegecselt csuklópántban bedeszkázott az életünkbe. Az elmúlt 6 évben Avril két nagy sikerű albumot is kiadott - szép egyenletesen, háromévente tavasszal. A 2001-es Let Go rögtön az első helyen végzett a brit, az ausztrál és persze a kanadai slágerlistákon - Avril volt a legfiatalabb szólóénekes, akinek sikerült ez a bravúr.

A Complicated és a Sk8ter Boi vadóc punk kiscsaja hamarosan divatot teremtett a nyakkendőivel (amiből állítólag minimum 30-at vitt magával a turnékra), no meg a kihúzott szemekkel és a szájfénnyel. Az évek során az is kiderült, hogy a művésznő csillogása nem pusztán parasztvakítás, hiszen egy tucatalbumról nem lehetett volna négy dalt is klippes slágerré tenni, ahogy ez a Let Go esetében történt - majd a 2004-es Under My Skinnel megismétlődött.


Avril dalaiban benne van minden gondolat, lendület és düh, ami egy tinédzsert hajt, így nem csoda, hogy lemezeiből jó 26 millió fogyott már el világszerte. Ráadásul még a szülő is nyugodt lehet(ne), ha a gyerek Avrilt hallgat, mert ő legfeljebb a fekete körömlakkból, a nyakkendőből meg a piálásból csinál divatot. Nem jó kislány tehát, de... egy hétköznapi csaj, és ez hatalmas erény egy olyan világban, ahol a popipar és a média hercegnői leginkább szexizmussal tűnnek ki, vagy éppen a felelőtlen gyermekvállalásból vagy a beteges balhézásból fakadó botrányaikkal uralják a napilapok és a pornósite-ok címoldalait.

Persze megeshet, hogy egyszer Avril is elindul a lejtőn, és őt is bedarálja a szórakoztatóipar.. van aki szerint ennek az első jele a Best Damn Thing című új albumhoz készült videó, a Girlfriend, melyben Avril nemcsak hogy ledér öltözetben mutogatja a combját, hanem jól megtervezett koreográfiára is rázza magát egy tánckar élén - ilyet pedig még sosem tett.

Egyetlen videó persze még nem a világvége, és talán nem is kell félteni Avrilt: elvégre nem neki kell hetente rehabilitációs központba látogatnia, viszont éppen ő az, aki felvigyázza újdonsült férje, Deryck Whibley tisztaságát: a Sum 41 énekeseként ismert Deryck-kel már az első randin tisztázták: ha a srác újra narkózni kezd, akkor mindennek vége.

Úgy tűnik, hogy az esküvőjük óta eltelt hónapokban minden a legjobban alakult: Deryck saját kiadóját igazgatja - még Avril áprilisban megjelenő új albumánál is segédkezett -, az ifjú feleség pedig gyorskaja-ellenes filmekben szerepel, küzd az emberi jogokért és az AIDS ellen, és nagyon boldognak tűnik: a Best Damn Thing is tele van olyan szerelmes dalokkal, amikben már nem utálja annyira a fiúkat.

Reméljük, a menedzsment sem akarja örökké olyan dacos tinédzsernek láttatni Avrilt, amilyen hat évvel ezelőtt volt, és amilyennek a Girlfriend klipjében is beállították.. hiszen annyi minden megváltozott - ezt nevezik felnőtté válásnak.

sarkanyfog