2007. április 3.

Firebox Europe hírek: Antimatter, Dornenreich, Alcest, Keen Of The Crow, Dauntless..

Dornenreich - új album a Prophecy-nél

Újabb három albumra szóló szerződést írt alá a Prophecy kiadóval az osztrák Dornenreich. Az egy évtizede black metal zenekarként indult, ma pedig sejtelmes és baljós hangulatot árasztó, akusztikus hangszerekkel és német szövegekkel operáló duó 2008 tavaszára ígéri In Luft geritzt (Levegőbe vésve) című új lemezét, melyre összesen 11 dalt írnak, de ezek közül egy csak a limitált kiadású verzión lesz elérhető. Lassan összeáll a borító képi világa és a dalszövegek is, így a zenekar néhány dalt élőben is előad majd az elkövetkezendő koncerteken. http://www.dornenreich.com/

Antimatter - a hónap lemeze!
Még meg sem jelent az Antimatter az új albuma, a Leaving Eden, de a német Zillo és az olasz Metal Shock magazinokban máris a hónap lemeze lett. A nagyközönség számára április 16-ától elérhető limitált példányszámú digipack kiadványba már most belehallgathatunk.
Ez lesz az első olyan kiadvány, amelyen Mick Moss már Duncan Patterson nélkül dolgozik, így saját elképzelései kerültek előtérbe: a Leaving Eden a korábbiaknál jóval dinamikusabb, rockosabb lemez lesz, de az atmoszférikus hangulat megmarad. A korongon neves vendégművészek, köztük Danny Cavanagh is hallható. majd

Elend - hallgass bele az új albumba!
Az április 23-án megjelenő A World In Their Screams album előzetesét már most meghallgathajuk a Prophecy kiadó weboldalán. Az albumot a szaksajtó máris az Elend eddigi legjobbjaként emlegeti: 10-ből 10 pontot kapott az Orkus és 15-ből 15-öt a Legacy értékelésén. A francia és osztrák eredetű zenészek alkotta csapat zenéje afféle modern, instrumentális komolyzeneként fogható fel, mely nem nélkülözi a Dead Can Dance meghittségét és az extrém metal zenekarok erőszakosságát sem. A mostani lemez - melyen több mint 30-an szerepelnek - az együttes Winds nevű, három albumból álló ciklusának záródarabja - a Winds Devouring Men és a Sunwar The Dead tartozik még ide.

Keen Of The Crow - kettészakadt a zenekar
A debütáló albumát nemrég kiadott amerikai Keen Of The Crow-t máris végleges ellentétek osztják ketté. A két gitáros és az énekes, Seth Arthur, Ron Slater és Dan Ochoa jelentette be távozását és ezzel a csapat feloszlását, de egy nappal később a - két egykori Morgion tag - dobos és bőgős Justin Christian és Rhett Davis cáfolta a KoTC megszűnését.. méghozzá az elvileg kilépett énekessel, Ochoával együtt. Erre a két gitáros újabb közleménnyel állt elő, melyben megerősítik: a dalszerző Arthur távozása után nem létezhet tovább zenekar Keen Of The Crow néven.
Úgy tűnik a csapat kettészakadt, és feloszlást forszírozó gitárosok a www.keenofthecrow.net címen elérhető hivatalos oldalt, a két egykori Morgionos pedig a www.myspace.com/keenofthecrow lapot foglalta el, így a két "kizárólagosan hivatalos" oldalon egymásnak ellentmondó információkat találunk a zenekar helyzetéről.

Lengyelországban stúdiózik az Obtest
A legismertebb litván metalbandák közé tartozó Obtest abban a lengyelországi Hertz stúdióban rögzíti következő albumát, melyben többek között a Decapitated, a Hate, Crionics, a Devilyn, a Hell-Born és még sokan mások. Az Obtest hosszas várakozás után kerül majd sorra áprilisban, méghozzá a Vader után, akik éppen régi klasszikusokat vesznek fel újra.
A pogány metalt játszó gárda litván nyelvű új albuma Gyvybes Medis (Az élet fája) címen jelenik majd meg az ősszel, a szintén litván Ledo Takas kiadó gondozásában, ahol április 23-án újra kiadják a zenekar éppen 10 évvel ezelőtt elkészült debütáló albumát, a Tukstantmetis-t is is újra kiadják. Ez a korong anno napra pontosan az első baltikumi keresztény szerzetes meggyilkolásának ezredik évfordulóján, 1997. április 23-án jelent meg.

Alcest - tavaszias album készül
Ugyan 2004-es Le Secret (A titok) című lemeze még egy karcos black metal darab volt, mostanra alaposan kitavaszodott a francia Alcest együttes zenei világa: az avignoni együttes új Souvenirs d'un autre monde (Emlékek egy másik világból) című, most készülő lemeze örömmel és szépséggel lesz tele. Mindazonáltal a sóvárgás és a nosztalgia hangulata is felbukkan majd, vagyis az eredetileg egyszemélyes projektként indult formáció nem felejti el teljesen zenei gyökereit. Egy újabb különleges lemez születik majd tehát annak a Prophecy kiadónak a gondozásában, mely számos további avantgarde előadóval is együttműködik. Az Alcest albuma nyáron jelenik meg, addig is belehallgatunk a www.myspace.com/alcestmusic oldalon.

Colosseum - új funeral doom projekt a Firedoomnál
Újabb finn doom zenekart szerződtetett le a finn Firebox kiadóhoz tartozó Firedoom Music. A Colosseum névre hallgató háromtagú együttes az amúgy is baljós hangulatot árasztó doom metal legbarátságtalanabb változatát, funeral doom zenét játszik. A zenekar első albumát a napokban kezdi el rögzíteni, a legutóbbi demójukat pedig a http://www.colosseum.liitin.net/ címen hallgathatjuk meg.

Dauntless - slágerlistás a death/thrash csapat albuma
A finn Dauntless hangos és pörgős death/thrash metalt rejtő első albuma, az Execute The Fact bekerült a finn lemezeladási listák negyvenes élmezőnyébe, ami azért különösen nagy teljesítmény, mert a csapat egyáltalán nem a trendeknek megfelelő, ám annál színvonalasabb zenét játszik. Ez utóbbira az a garancia, hogy a Dauntless 1991-ben alakult. Nem tévedés: 16 évig küzdöttek azért, hogy végre kiadót találjanak, és kiadhassák első nagylemezüket. A korong végül a Firebox kiadónál jelent meg, videótrailerét pedig itt tekinthetjük meg.