2007. május 3.

Lemezbemutató koncerten a De Facto


Végre elkészült a De Facto legújabb, harmadik nagylemeze: a Karizma a korábbiaknál lágyabb, rockosabb hangvételű, ám változatlanul magas színvonalú és érzésekkel csordultig töltött ajándék a léleknek, mely már a elérhető a lemezboltokban, s egy klip erejéig elcsíphetjük a magyar zenetévé képernyőjén is... élőben pedig május 18-án, a Kultiplexben hallhatjuk majd. Ezen az estén egy valóban magyar és valóban folkzenét játszó együttes, a The Moon and the Nightspirit is bemutatja Portugáliában kiadott új albumát, továbbá hosszú idő után újra Budapesten szerepel a Gire és a Variola, valamint egy ausztrál zenekar, a The Eternal.

A most elkészült Karizma album a De Facto eddigi legszemélyesebb hangvételű, s egyben legkönnyebben befogadható zenét tartalmazó albuma: a korongon található 12 tételt az énekes-gitáros Tóth Gyula szerezte, s a dalok őszinte, komoly mondanivalója minden érzékeny, nyitott gondolkodású hallgatót megragad. Az együttes zenéjét a karakteres, szintetizátorral kísért gitártémák jellemzik, melyek a '80-as évek legjobb gitárzenéinek (The Cult, The Mission, Simple Minds, New Order) hagyományait viszik tovább, méghozzá modernizált formában, kiemelkedő hangszeres tudással előadva... erről személyesen is megbizonyosadhtunk, ha meghallgatjuk az Angyalszív címre hallgató nyitótételt a www.defactoweb.hu oldalon. A dalhoz készült videóklip május 11-én debütál a magyar zenetv műsorában.

A május 18-ai este egyben a The Moon and the Nightspirit budapesti lemezbemutatójának is tekinthető, hiszen a Szabó Ágnes és Tóth Mihály alkotta zenekar most először adja elő itthon élőben a Regő Rejtem című albumát, mely a portugál Equilibrium kiadó gondozásában jelent meg, s egy maximális igényességel megszerkesztett zenei utazást kínál egy olyan világba, melyet pogány népmesék, ódon magyar népzenék és a természet szépsége ihletett... az angol nyelvű verziókat a www.myspace.com/themoonandthenightspirit oldalon hallgathatjuk meg.

Az est folyamán három további zenekar lép fel: a Gire és a Variola neve is ismerősen csenghet már a fővárosi koncertjáróknak, hiszen előbbi az Ektomorf, utóbbi a Katatonia előtt adott néhány hónapja remekbe szabott koncertet. Ráadásul mindkét csapat nemrég adta ki első albumát, ami tovább növeli a májusi koncert aktualitását.

Egy külföldi vendég is csatlakozik a fellépők sorához: az ausztrál The Eternal európai turnéja keretében kap majd fellépési lehetőséget a Kultiplexben, hogy bemutassa dallamos, sötét hangulatú fémzenéjét. A 2003-ban alakult együttes másnap Pécsett is szerepel majd.

De Facto lemezbemutató koncert - tudnivalók:
2007. május 18., péntek 19.00 óra
Budapest, Kultiplex
De Facto, The Moon and the Nightspirit, Gire, Variola, The Eternal (AUS) koncertek
Belépő: elővételben 800 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló:

A De Facto további koncertjei:
2007. május 25. ,péntek 20:00 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
a Marillion vendégeként

2007. május 26. ,szombat 19:00
Diósgyőri vár
fellép még a Dalriada, a Gire és helyi zenekarok

2007. július 9., hétfő 23:00 óra
Pécs, Rockmaraton Fesztivál

2007. július 13., péntek 21:10
Tokaj, Hegyalja Fesztivál

2007. július 21., szombat
Ecsegfalva, Nightbreed Fesztivál