2007. május 4.

Spyro Gyra - smooth jazz a Jövő Házában


Május 22-én a smooth jazz egyik legsikeresebb képviselője, az amerikai Spyro Gyra lép majd fel a korábban Millenárisként ismert Jövő Háza Teátrumában. A három évtizede működő amerikai zenekar a pop és jazz mezsgyéjén tevékenykedik, így muzsikája egyszerre kínál szórakoztató és gyönyörködtető élményt.

A '70-es években alakult Spyro Gyra a rádióbarát, dallamos smooth jazz egyik legendás zenekara, mely eddigi pályafutása során majdnem 11 millió példányt adott fel húsznál is több albumából. Fülbemászó zenéjük a pop és jazz mezsgyéjéről származik: a fátyolosan finom dallamok egyszerűségükben is zseniálisak, hiszen a lehető legkiválóbb minőségben adja őket elő a zenekar.

A Spyro Gyra egy füstős Buffalo-i jazzklubban kezdte a pályafutását, ma pedig minden tekintetben a világ elsőszámú jazz zenekarai közé tartozik, s e rétegműfaj képviselőjeként volt képes világszerte sikert aratni, hiszen tökéletes zenészi kvalitással megkomponált dalaik tele vannak pakolva R&B, funk és pop dallamokkal. Habár a dalok írása közösen történik, a siker receptje eredetileg az együttest alakító dalszerző-szaxofonistától, Jay Beckensteintől származik. Jay a legismertebb jazz előadók, így például Louis Armstrong zenéjén nőtt fel, és hétévesen vett először szaxofont a kezébe.

Az iskolázottság hallatszik is lemezeiken, melyekben a standard jazz elemeket hosszú fúvós szólók tarkítják, és a dalok megidézik a füstös klubok blues-soul világát is. A dalok populáris hangulata ellenére a zenekar sosem igazodott a trendekhez, éppen ez az oka, hogy annyi év elteltével is sikeresek tudtak maradni: 2006-ban megjelent legutóbbi albumuk, a Wrapped In A Dream (melybe itt hallgathatunk bele (http://www.spyrogyra.com/discography.php?num=28)) ismét bizonyítja, hogy a csapat zenéje még ma is aktuális, és így a Spyro Gyra világszerte nagy rajongótábort tudhat magáénak. Budapesten május 22-én lépnek fel, a Jövő Házában - a koncertre jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók:
2007. május 22., kedd 20.00 óra
Budapest, Jövő Háza (ex-Millenáris) Teátrum
Spyro Gyra koncert
Belépő: elővételben 6900 Ft, a helyszínen 7400 Ft.
A zenekar tagjai:
Jay Beckenstein – szaxofon
Tom Schuman - billentyű
Julio Fernandez - gitár
Nathan Eklund - trombita
Scott Ambush - basszusgitár
Josh Dion - dob.
Kapcsolódó weboldalak: