2007. október 2.

Carl Palmer: az ELP doboszsenije visszatér


Egy legendás zenekar nem kevésbé legendás dobosa látogat október 14-én Budapestre - méghozzá nem is először, hiszen Carl Palmer rendszeres látogatója az A38 hajónak, ahol koncertjein minen alkalommal katartikus élménnyel gazdagította rajongótáborát. Az Emerson Lake and Palmer immár 57 éves ütőse fiatal muzsikusbarátaival most újra visszatér, hogy megmutassa: csak az idő múlandó, a tudás és a zene iránti szeretet örök. Ráadásul új programmal készülnek: az 1971 -ben megjelent "Pictures at an exhibition" cimű lemezt és a legnagyobb ELP slágereket hallhatjuk majd.

Carl Palmer több mint 40 éve kezdte pályafutását, és a nagy rock-generáció legfiatalabb dobosai közé tartozik. A brit zenész már 15 évesen profi zenekarban játszott, és mindössze 20 éves volt, amikor a Nice szintetizátorvirtuóza, az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimson első énekes-gitárosa, Greg Lake csatlakozásával született meg az Emerson, Lake and Palmer nevű trió, amelyet a korabeli sajtó már megalakulásának pillanatában supergroupnak kiáltott ki.

A három fiatalember rá is szolgált e titulusra: az első fellépésük után – mely az Isle Of Wight fesztiválon volt, több mint félmillió ember előtt - egy csapásra világhírűvé váltak, és 1970-ben megjelent első albumuk, majd az azt követő Tarkus című lemezük elmaradhatatlan darabja minden progrock kedvelő lemezgyűjteményének. Harmadik kiadványuk, mely Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjának rock-átirata, egyértelműen része a kortárs magaskultúrának - és hallható lesz a budapesti koncerten is.

Carl Palmer ma már nem egyszerűen a "P az ELP-ből", hiszen elképesztő gyorsaságával és mesteri dobolási technikájával szólóban is képes lázba hozni a rock rajongóit. Így ma is ott találjuk a kortárs rock élmezőnyében, továbbra is ő "a dobosok dobosa". A civilben közvetlen, vidám brit úriember rendkívül komollyá és precízzé válik, amint beül dobfelszerelése mögé. Ami amúgy nem a színpad hátterében áll - ahogy megszokhattuk -, hanem a közönség orra előtt foglal helyet: Palmer ugyanis nem csak dobol koncert közben, hanem színészként is játszik.

S persze egy percet sem pihen: tavaly augusztus óta a nem kevésbé nagy hírű Asia tagjaként járta be az Egyesült Államokat, Japánt és Európát. Most ősszel pedig már ismét saját zenekarával utazza be az európai kontinenst és Nagy-Britanniát: a Carl Palmer Band fellépésein a zseniális, és ifjú kora ellenére máris a Brighton Institute of Modern Music nevű művészképző tanáraként dolgozó Paul Bielatowicz gitáros, és Stuart Clayton basszusgitáros kíséri. A budapesti koncerte jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

2007. október 14., vasárnap 20:30
Budapest, A38 hajó
Carl Palmer Band koncert
Belépő: 5500 Ft.
Kapcsolódó weboldalak: