2008. április 30.

Boris: Budapesten a japán experimentális zenekar

Japán ugyan messze van, de legjobb underground zenekarainak híre Magyarországra is elér: a Boris e színtér egyik legismertebb együttesévé nőtte ki magát az elmúlt években. A szabadidős zenekarként indult projekt ma egy hölgyet is magában foglaló trió felállásban működik, és 15 éves fennállása alatt a zenei kísérletezgetés számos határvidékére elvetődött: a punkot, a pszichedéliát a hard rockot és a drone metalt egyaránt érintette már. Az Isis-szal közös turné után ezúttal önállóan érkeznek a japánok Európába, pontosabban az amerikai Growing kíséretében - Budapesten május 10-én, a Vörös Yukban szerepelnek.


Az 1993-ban alakult Boris hamar kinőtte azt a hardcore punk közeget, ahonnét eredetileg indult, s azóta albumról albumra új oldalukat mutatják meg. Míg a '96-os debüt, az Absolutego a drone metal egyik alaplemezének tekinthető, addig például a 2002-es Heavy Rocks mintha már egy másik zenekar lemeze lenne: a címnek megfelelően a korai Motörhead, vagy éppen a Cream és a Blue Cheer hangzása köszön vissza rajta. A sokszínűség és a kísérletező kedv máig jellemzi őket: az experemientális zörejektől mélázós pszichedélián át a meglepően nyers rockig mindent hallhattunk már tőlük. Életművükben csak az olyan apró jelek segíthetnek eligazodni, mint amilyenre a zenekar vezetője, a - duplanyakú Ibanezen is játszó - Atsuo is rámutatott egyszer: a csupa nagybetűs BORIS lemezborítók rock és metal, a kisbetűs Boris, vagy boris lemezek pedig inkább experimentális tartalomra utalnak.

A Borist sokáig csak az underground leglelkesebb követői ismerték, mint a drone metal - vagyis a hosszan kitartott, és esetükben rendesen szét is effektezett, torzított alapokkal építkező - dalok egyik úttörőjét. Komolyabb ismertséget a műfaj amerikai "nagyágyúja", a Sunn O))) zenekarral közös turnék és a későbbi eyüttműködés hozott nekik, hiszen az amerikai zenekarhoz kapcsolódó kiadó, a Southern Lord sokat segített lemezeik kiadásával, újrakiadásával. Itt jelent meg eddigi legsikeresebb lemezük, a 2005-ös Pink is, amit aztán számos mérvadó szaklap választott be az év legjobb korongjai közé. A Boris sok más koprodukcióban is részt vett, például készült egy közös lemez Michio Kurihara japán pszichedelikus rockgitárossal és a Merzbow néven ismert japán zajguruval is.

Legújabb, Smile című albumuk márciusban jelent meg, és a már említett Michio Kurihara mellett a Sunn O)))-ból ismert Stephen O'Malley is vendégszerepel rajta. Az egy órás lemezen 8 dal van, melyek a zajok és effektek ellenére is nevezhetők energikus, és egyben dallamos tételeknek. Az egyikhez klip is készült, amelyet itt láthatunk:


Május 10-én egy amerikai zenekar, a Growing társaságában érkeznek a japánok a Vörös Yukba. Ez a kéttagú formávió szintén nem új név a műfaj szakavatott ismerői számára, hiszen olyan csapatok mellett játszottak már, mint a Sunn O))), az Om vagy az Animal Collective.. zenéjük leginkább az Explosions In The Sky, a Mogwai, a Fennesz vagy az Excepter rajonginak ajánlott. A koncertre jegyek még kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is válaszható.

Boris: Smile Tour '08
2008. május 10., szombat 20 óra
Budapest, Vörös Yuk
Boris, Growing koncertek
Belépő: 2800 Ft.

Kapcsoplódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: