2008. május 5.

Christian Death koncert: amerikai inkvizíció Budapesten


Május 19-én ismét Budapestre érkezik az az együttes, melynek munkássága mindig is a goth zenék egyik fő inspirálója volt. A Christian Death albumai komoly hatást gyakoroltak számos ma is jól ismert együttes és előadó zenéjére, mint például a Nine Inch Nails, a Korn, a Type O Negative vagy Marilyn Manson. Hét év elteltével, 2007-ben jelentkezett a legendás amerikai csapat új albummal: az American Inquisition-hez kapcsolódó turné keretében május 19-én, az A38 hajón lépnek fel Budapesten.

"Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. Aztán jött a Christian Death, és a feje tetejére állította az egészet."

"A Christian Death könyörtelenül ostorozza az egyházakat és a konvencionális erkölcsöket, méghozzá olyan provokatív módon, hogy hozzájuk képest Marilyn Manson a Stryperre emlékeztet." - VH1 (Stryper: 1991-ben alakult keresztény metal zenekar (Strength Through Redemption Yields Pure Everlasting Righteousness=Erő a megváltás által, ami tiszta, örök igazságosságot eredményez))

"Minden idők 10 legjobb gothzenekarának egyike" - Rolling Stone magazin

A Christian Death több mint két évtizedes története során nagyjából 30 zenész került kapcsolatba a zenekarral, így életútjukat nehéz lenne minden részletre kiterjedően bemutatni. Az alapító és 16 éven át vezető egyéniség Rozz Williams volt, az első album (Only Theatre Of Pain) 1982-ben jelent meg. A punk rock sötét, hátborzongató hangulatú mutációja volt ez, mely nagy sikereket ért el helyben, ám a zenekar egy évvel később feloszlott. Rozz ekkor a Pompeii 99 nevű együttesben folytatta énekesként, amelyet Valor alapított, és már volt egy saját albumuk Look At Yourself címmel. Az együttes éppen első komolyabb turnéja előtt állt, amikor francia kiadójuk javaslatára / nyomására úgy döntöttek: Christian Death néven működnek tovább.

Az ezt követő években születettek meg a Christian Death máig meghatározó lemezei, mint például Catastrophe Ballet, vagy az Ashes. 1985-ben, Rozz távozása után Valor vette át az irányítást, és ekkor került előtérbe a zenekar egyházellenes vonala: ötödik, Scriptures című lemezük a vallás világát tárja fel sajátos nézőpontból, bemutatva azt, hogy a világvallások öröksége hogyan befolyásolja korunk történetét. A zenekarral szembeni tiltakozás az ezt követő Sex & Drugs & Jesus Christ album megjelenését követően teljesedett ki, hiszen a borítón látható, önmagának éppen heroint belövő Jézus alakja frontális támadás volt a kereszténység ellen.

Az ezt követő évek Valor és Rozz küzdelméről szóltak, hiszen az egykori énekes szintén Christian Death néven adott koncerteket, és állítólag ezek felvételét is piacra dobta. Valorhoz '94-ben csatlakozott a mai napig aktív tag énekesnő, Maitri. 98-ban Rozz öngyilkosságot követett el, nem hagyott hátra búcsúlevelet. Az ezredfordulót megelőző években az együttes többek között a Cradle Of Filth-tel is együttműködött: Dani Filth szerepelt a Born Again Anti-Christian egyik dalában, és a két zenekar közösen turnézott. 2002-ben Maitri kiadta első szólóalbumát Lover Of Sin nevű zenekarával.

Az American Inquisition témája nem is lehetne más, mint a szeptember 11-ei merénylet, és annak következményei: az album az Egyesült Államok terrorizmus elleni küzdelmét újkori inkvizícióként mutatja be, rávilágítva arra, hogy a vallási fundamentalizmus, az eszmék által vezérelt és erőszakosan kikényszerített világkép nem csak az egyik oldalra jellemző ebben a küzdelemben.

A május 19-ei, budapesti koncert hazai vendégzenekara a nyíregyházi Autumn Twilight, mely az ezredforduló táján alakult darkwave stílusú zenekar; angol nyelvű szövegeikben leginkább Weöres, Hamvas és Pilinszky műveinek hatása fedezhető fel. A kezdeti időkben metalosabb hangzással bírtak, mára már letisztult dark-gothic rockot játszanak, amit jól példáz a 2006-os Dream Seeks Dreamer című albumuk. Még egy együttes szerepel majd ezen az estén, méghozzá a Christian Death turnévendége, az olaszországi Them Philosophy. A koncertre kedvezményes árú elővételes jegyek még kaphatók, országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

American Inquisition Tour
2008. május 19., hétfő 20 óra
Budapest, A38 hajó
Christian Death, Them Philosophy, Autumn Twilight koncertek
Belépő: elővételben 3900 Ft, a helyszínen 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: