2008. július 25.

Dobfesztivál Dévaványán

A Dévaványai Strandfürdőben július 31. és augusztus 3. között megrendezésre kerülő, családias hangulatú Dobfesztiválon napközben a helyszín adta strandolási lehetőség mellett zenei- tánc- és képzőművészeti workshopok, esténként ütőhangszer-orientált világzenei koncertek és tánc előadások várják a látogatókat. A koncertek után a Tilos Rádió world music dj válogatottja adja majd a talpalávalót hajnalig, a törzsi hangulat kedvelői pedig az elmaradhatatlan tábortűz körüli közös dobolásban révülhetnek el. A dobfesztiválra belépőjegyek elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu weboldalon.
Az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Dévaványai Dobfesztivál a One World Project egész éves interkulturális programsorozat részeként a „Kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008.” egyik kiemelt magyarországi rendezvénye. A fesztivál változatos programokkal, zenei stílusok kavalkádjával igazi kuriózumot tartogat minden látogató számára.

A Dobfesztivál alulról szerveződő kezdeményezés, mely a közös zenélés és tánc adta spontán közösségi élményre épül, lelkes amatőr zenészek és önkéntes programszervezők hívták életre 2002. nyarán. Az elmúlt hat év során a kezdeti húsz-harminc fős tűz körüli dobolásból több ezer fős, de családias jellegét megőrző összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, melyre az egész ország területéről érkeznek látogatók.

A Dobfesztivál fő küldetése, hogy a különböző kultúrkörök, népek, kontinensek valamint a magyar nép hagyományos kultúrájának művészeteken keresztül történő bemutatása által elősegítse a tolerancia növekedését, az előítéletek és a rasszizmus csökkenését. Célja továbbá az ütőhangszeres kultúra, a világzene és tánc népszerűsítése, valamint a fiatalság környezettudatosságra és humanista gondolkodásra való motiválása, továbbá egy nacionalizmustól mentes, egészséges nemzeti öntudat ébresztése a hagyományőrzés által.

A VII. Dévaványai Dobfesztivál gazdag programkínálata minden korosztálynak kínál érdekességeket. Az alaphangulatot a nap 24 órájában innen-onnan hallatszó improvizatív dobszó hatja át, szinte mindig találni valahol egy-egy közösen zenélő dobkört a fesztivál területén.

Napközben a helyszín adta strandolási lehetőség mellett workshopok várják az érdeklődőket, akik saját élmény alapján szeretnék megismerni az afrikai, arab és latin ütőhangszerek, közel-keleti és afrikai táncok, brazil capoeira és különböző képzőművészeti irányzatok – korongozás, ötvösművészet, homokszobrászat – valamint hagyományőrző foglalatosságok – íjászat, népi hangszer készítés – világát.

A négynapos fesztivál persze alapvetően a szórakozásról szól, ehhez járulnak hozzá a világzenei koncertek és élőzenés tánc előadások a Nagyszínpadon. A koncertek során az afrikai, arab, ausztrál, latin-amerikai, balkáni és persze magyar népzene, valamint ezek különleges kombinációinak fülbemászó ritmusai teremtik meg az igazi nyár esti fesztivál hangulatot. A zenei produkciókat afro-tánc és hastánc előadások, brazil capoeira és tűzzsonglőr bemutatók színesítik.

Fellép többek között a tavalyi Veszprémi Utcazene fesztiválon és a Budapest Fringe-en a szakmai zsűri díját elhozó Club Era, a honfoglalás kori harci dobzenét megigéző Szilaj Dobkör, valamint a világzenét és magyar népzenét rock és reagge elemekkel ötvöző Narco Polo – melynek énekese a Társulat c. műsorban Réka szerepét elnyerő Herczeg Flóra.

A nemzetközi vonalat a szenegáli származású Mbaye Ndiaye afrikai dobos-táncos formációja, az Afro Magic, valamint az elismert latin ütőhangszeres Shango Dely vendégzenésszel érkező kolumbiai-magyar koprodukció, David Dely Tumba y Quema! nevű zenekara képviselik.

A koncertek után a Tilos Rádió world music dj válogatottja adja majd a talpalávalót hajnalig, a törzsi hangulat kedvelői pedig az elmaradhatatlan tábortűz körüli közös dobolásban révülhetnek el, ami különösen a szombat éjjeli Tűzönjárás során lesz hasznos a résztvevőknek…

A Dobfesztivál tárt karokkal vár minden érdeklődőt, aki a magyarországi fesztiválpalettán egy új színre, önfeledt közegben szórakoztatva ismeretterjesztő kikapcsolódásra vágyik, mely egy hosszú hétvégére kivezet a tömegkultúrából.

További információ: www.dobfesztival.hu
Jegyinformáció: www.ticketportal.hu

Programvázlat

Koncertek
Júl. 31. csütörtök
20:00 Megnyitó
20:30 Travarica
21:30 The Return of the Pharao
Hastánc dobszóló - Bornemissza Kata
22:00 Törzsi tánc dobszóló - Virág Judit
22:30 Club Era

Aug. 1. péntek
19:00 Cordao de Ouro Capoeira bemutató
19:30 Zeneprés
20:30 Semper Idem
21:30 Szilaj Dobkör
23:00 Narco Polo
0:30 Ritmo

Aug. 2. szombat
19:00 Avaron didgeridoo koncert
20:00 Folk Expressz
21:00 Gozlan Fatima derbuka szóló
21:30 Mbaye NDiaye és az Afro Magic Band + Ndombolo afrotánc (SEN/HU)
23:00 Flame Flowers tűzzsonglőr bemutató
23:30 David Dely és a Tumba y Quema! (COL/HU)
Vendég: Shango Dely – ütőhangszerek
1:00 Tűzönjárás

Tilos Rádió world music dj-k
Szamosi Peti
AdamSalman
Maxim
Mike
Sztyepp
Dj Ing Ist Khan
Dj Enrique
Dr.Analog
Skunk
Tóth Szabi
Tomanek
Amir

Workshopok
Konga és latin ütősök – Shango Dely, David Dely, és Takács Márton
Djembe és afrikai ütősök – Mbaye Ndiaye
Derbuka és közel-keleti ütősök – Gozlan Fatima
Hastánc – Virág Judit
Afro Tánc – Mariama Ndiaye
Capoeira edzőtábor – Cordao de Ouro

További workshopok:
- Korongozás
- Íjászat
- Homokszobrászat
- Ötvösművészet
- Népi hangszer készítés