2008. október 10.

Negura Bunget, Inquisition: black metal kedden


Október 14-én, kedden este a Kárpátok zordon világa találkozik majd Dél-Amerika nyomornegyedeinek kegyetlen valóságával és Morvaország pogány hagyományaival: egy romániai, egy cseh és egy Kolumbiában alakult black metal zenekar szerepel az After Music Club színpadára. A Negura Bunget már visszatérő vendégnek számít, az Inquisition pedig most először jár Budapesten, míg a Vesna ebben a felállásban nem járt még itt, hiszen ez a gárda valójában az egykori Adultery zenekar.

A Negura Bunget az első erdélyi black metal zenekar, melynek megalakulása óta fő vezérlőelve, hogy bemutassa a Kárpátok végtelen, sűrű és sötét erdeinek évezredek óta változatlan hangulatát, és eme zord vidék lakóinak titokzatos, mágiával átszőtt szokás- és hiedelemvilágát. Mindezt a zenekar "Transzilvániai Spiritualitás"-nak nevezi, mely még ma is aktívan él a helyi néphagyományokban... a halhatatlanság titka, a vér törvényei és az Anyatermészet bölcsessége áll eme ősi tanok középpontjában, a Negura Bunget pedig szeretne új nyilvánosságot teremteni a régi tudásnak. Zenéjük hullámzó hangulatára nagy hatással volt szűkebb hazájuk lakóinak rideg nyugalmat árasztó, ám valójában forrongóan agresszív lelki világa, szövegeikre pedig román népballadák csakúgy, mint a hagyományos erdélyi népdalok.

Az elmúlt években nagyon meglódult a banda szekere: a zenekar a nyáron többek között a Wackenen és a SummerBreeze-en is megfordult, ősszel pedig kiterjedt európai turnéra indulnak, mely az egész kontinenst és Nagy Britanniát is eléri majd.

Az eredetileg Kolumbiában alakult, de ma már az Egyesült Államokban működő Inquisition most először jár Magyarországon. A zenekart 1989-ben alapította Dagon, a kezdeti thrash metaltól távolodva zenéjük ma lassú, komor black metalként jellemezhető, oldschool thrash hatásokkal és váratlan tempóváltásokkal a lassú részek és az ultragyors blastbeatek és riffek közt. Igazán egyedivé Dagon sajátos, monoton kántálásnak ható éneke teszi zenéjüket, no meg a mára meghatározó taggá vált dobos, Incubus technikája.

Az est harmadik fellépője szláv pogány metalt szállít majd. A Vesna tulajdonképpen a 12 évig működött, majd feloszlott Adultery tagságából alakult 2007-ben, egy korábbi tag, Akharon távozásával és egy új énekes/hegedűs, Séitheach csatlakozásával. Első fellépésükre idén tavasszal került sor, debütáló mini-CD-jüket pedig HRDOSŤ (Büszkeség) néven adják ki. A három zenekar koncertjére csak a helyszínen, 1500 forint ellenében váltható belépő, kapunyitás este hétkor.

A Planetnoir Industries és a Negative Art Prod. bemutatja:
2008. október 14., kedd 19 óra
Budpaest, After Music Club (Ex-Marco Polo, VII. Nyár u. 6.)
Negura Bunget, Inquisition, Vesna koncertek
Beugró:1500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Hallgatnivaló, látnivaló: