2008. október 29.

Yava: új album és koncert a folk-core punk brigádtól


Ki hiszi el manapság, hogy népzenét csak ájtatos hangulatú, lagymatag bulikon lehet hallani? Ki találta ki, hogy "sírva vigad a magyar"? Ki meri állítani, hogy a baseball sapkás hardcore punk és a buggyos inges, ősi kobzos muzsika nem fér meg egy színpadon? A Yava zenekar minden rezdülésével cáfolja ezeket a régi, keserű sztereotípiákat, életerőtől és vidámságtól dagadó koncertjei csattanós válaszok azoknak, akik szerint a népzenék hangulatát, mondanivalóját nem lehet kortárs hangszereléssel hitelesen visszaadni. Az együttes hosszú évek után most novemberben adja ki első stúdióalbumát, Folcore címmel. Az érdeklődők már most meghallgathatnak néhány dalt az interneten, élőben pedig december 4-én, az A38 hajón hallhatjuk lemezt.

Ha ellátogatunk a www.myspace.com/yavaband oldalra, és meghallgatjuk az ott található hat dalt, nagyjából az juthat eszünkbe, hogy ez az egész olyan, mintha egy esztétika-arabisztika szakos basszusgitárost összeeresztenénk egy Indonéziát megjárt ex-utcaszínházassal, hozzájuk csapnánk az ország egyik legjobb kobzos-lantos zenészét, ráadásnak még a VHK egykori gitárosát is betennénk a csapatba, és egy progmetál banda egykori dobosával tennénk teljesé a képet. Bármily hihetetlen, pontosan erről van szó!

A Yavát a világhírű Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori basszusgitárosa, Mestyán Ádám és Dus Polett alapította 2001-ben, s kettőjük sokban különböző személyisége rajzolja meg az együttes arcának főbb vonásait. Polett ma egy rádió műsorvezetője, de korábban utcaszínházasként, népzenészként is tevékenykedett, és éveket töltött Jáva szigetén, ahol a nyelv mellett az ősi "wayang" árnyszínházzal és a gamelán zenével is megismerkedett. Ádám arabistaként végzett az ELTE-n, egy évet élt Kuvaitban, és Észak-Afrikában is huzamosabb ideig tartózkodott.. a 2002-ben csatlakozott Róka Szabolcs pedig a török kultúra ősi hangszerének, a leginkább kobozra emlékeztető oudnak mestere. A gitárosi poszton 2004. óta a 20 éven át szintén VHK-tag (és nem mellesleg MagUra-alapító) Németh László Fritz zúz, a legfrissebb tag pedig a Stonehenge nevű progresszív metálzenekar egykori dobosa, Szabó Kristóf.

A vak is látja tehát, hogy minden egyes tag más kultúrák ismerője, szerelmese, s így áll össze a Yava utánozhatatlan zenéje, amelyben bizony simán előfordul, hogy egy kecskeduda témáira a baszgitár felelget. Aki nem hiszi, hallgassa meg maga is, hogy forr egységbe a világ különböző népeinek zenei motívumkincse, a középkori dalok és hangszerek a kortárs punk és hardcore muzsikával. Merész társítás ez, és az eredmény lehengerlő: a Yava zenéje egyszerre pajkos, incselkedő, misztikus, és meghökkentő - folyamatosan vibrál a két véglet, a punk és a népzene között. A régi idők dalainak ősi ereje, szenvedélye új életre kap, felszabadul a modern, őrült zúzásban, és ez a tombolni és a révülni vágyókat is magával ragadja - ilyen lehet az igazi folk-core zene! Így kapta címét a Yava első stúdióalbuma: a Folcore novemberben kerül a lemezboltok polcaira, méghozzá digipack formátumban.

Természetesen a lemezbemutató koncert sem maradhat majd el, melyet a zenekar december 4-én tart az A38 Hajón, méghozzá a tíz éve működő Negative Art produkciós iroda aktív közreműködésével. A 12 dalt tartalmazó stúdiólemez bemutatása mellett különleges díszletek, számos meghívott vendég és DJ szereplése, játék és további akciók teszik majd igazi örömünnepé a lemezbemutató estet.

Kapcsolódó weboldalak: