2008. november 19.

Yava: megjelent a Folcore lemez!

A népzenészek és punkok ötösfogataként ismert Yava zenekar két évnyi időt és energiát fektetett első albuma, a Folcore elkészítésébe. A 12 dalt tartalmazó kiadvány tökéletesen foglalja össze az együttes eddigi munkásságát, szemet és fület egyaránt gyönyörködtető módon mutatja be a zenekar különleges, a régi idők népzenéi és a modern hardcore punk között vibráló világát, melybe a www.myspace.com/yavaband címen is belekóstolhatunk.

" Fájó kékem, könnyes létem
Veled háltam barna réten
Zöld bogárral hajad mögött
Napnarancsban izzott, nyögött. "
(Yava: Izzottnyögött)

November 17-én a lemezboltok polcain, és az interneten is elérhetővé vált a Yava zenekar első stúdióalbuma, a Folcore. A lemez felvételei a Pannónia Stúdióban készültek, végső formába öntésüknél Schram Dávid hangmérnökként, a zenekar jóbarátja, Mátyás Attila (Sex Action, F. O. System, MAB) pedig producerként működött közre. Persze az internet korában már nem elég pusztán a zenére koncentrálni egy album elkészítésekor: a Folcore gyönyörűen kivitelezett, exkluzív digipack csomagolásban kerül kiadásra. A lemezborító, a booklet, valamint a zenekar hivatalos és myspace oldala szemléletesen adja vissza a Yava kettősségét: az elgondolkodtató, színes és talán kicsit bohókás alapok súrlódásmentesen keverednek a karcos láncfűrész motívummal. Az arculaton külön kreatív csapat dolgozott Dus Polett vezetésével, a grafika és a különböző díszítések Kamarás Ágnes (Ab.solu workshop, a Nemzeti Vágta kreatív felelőse) lelkes munkáját dicsérik.

A végleges verzióra felkerült 12 dal betekintést nyújt abba, hogyan is látja a Yava az élet dolgait: az első két tétel, a Szerelem és a Tizenkettő nagy lendülettel szalad fel velünk a hegytetőre, ahonnét egy patakokkal, napfényes tisztásokkal és komorabb erdőkkel tarkított képzeletbeli táj tárul elénk, melyet hol meg-megállva, lassítva, hol ismét gyors tempóra váltva járunk be, s közben hallhatunk dalokat szerelemről, boldogságról, fájdalomról egyaránt. Nemcsak a hangulat vagy a tempó, hanem az ihlető népzenei világ, vagy éppen a nyelv is váltakozik. Ezek a benyomások teszik különlegessé a Yavát a hallgató számára, hiszen sem az átlagosan pörgős rockzenekar, sem az andalgós, öncélúan átszellemült folkzenekar kliséjét nem lehet rájuk húzni: itt a népzenei örökséget kell tisztelnie a hallgatónak, hanem a modern köntösnek köszönhetően maga is megélheti annak mondanivalóját, intenzitását.

A Folcore album az Edge Records gondozásában kerül a lemezboltokba, de elérhető a www.dalok.hu weboldalon is. Élőben december 4-én láthatjuk a Yavát: az A38 Hajón egy igazán emelkedett hangulatú lemezbemutatóra készülhetünk, méghozzá az MTA SZTAKI Médiatechnológia csapatának koncerten ritkán látott nagyságrendű vetítésével, DJ Nadír és Fraser bemelegítő- és afterparty-jával, no meg számos vendég, többek között Grandpierre Attila (VHK), Mátyás Attila és Jócsik János (Korai Öröm) vendégszereplésével. Jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és a www.ticketportal.hu oldalon.

Yava: Folcore lemezbemutató
2008. december 4., csütörtök 20 óra
Budapest, A38 hajó
Meghívott vendégek: Grandpierre Attila (VHK, VCSSZ) Jócsik János (Korai Öröm) Mátyás Attila (Sex Action, MAB, F.O. System), Sintho
warm-up: DJ Nadír. afterparty: DJ Fraser
vizuál, vetítés: MTA SZTAKI Médiatechnológia Csapat (http://www.mtg.sztaki.hu)
Belépő: 2000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: