2009. január 31.

Zenekari hírek: Yava, Variola, Ektomorf, Angerta, Moon and the Nightspirit


YAVA a Fonogramon, a Danubiuson és a spájzban
A pozitív lemezkritikák és a fergeteges hangulatú A38-as lemezbemutató után sincs csend a Yava zenekar körül. A napokban érkezett a hír, hogy a magyar zenei szakma krémje Fonogram-díjra jelölte a zenekar bemutatkozó albumát, a Folcore-t, mint 2008 legjobb hazai világzenei albumát. A február 11-i Fonogram-gálán derül ki, hogy sikerül-e elhozni a díjat a négy komoly múlttal rendelkező rivális (Csík zenekar, Ghymes, Palya Bea, Váradi Roma Café) elől.
Koncertfronton sincs sok pihenő, hiszen tavasszal a csapat Pécs és Szombathely mellett Budapesten is játszik, valamint számos nyári fesztiválmeghívás is érkezett már. A zenekar 3/5-e (Fritz, Ádám és Kristóf) pedig színpadra lép az áprilisi VHK-idéző esten a Petőfi Csarnokban.
Addig is érdemes lesz jövő vasárnap, azaz február 8-án este 10 órakor a Danubius rádióra kapcsolni, mert a Yava szerepel a Hajrá Magyarok című egyórás műsorban Abaházy Csabával.. és ajánlott látogatni a www.yava.hu webldalt is már csak azért is, mert az ott lévő webshopban vásárlók közül minden harmadik szerencsés ajándékba kap egy kis üvegnyit Polett legendás gyömbéres almalekvárából is!

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT: Új lemez és koncert a Blackmore's Night előtt!
Az ősi, pogány táltosok és sámánok útján járó Moon and the Nightspirit hamarosan elkészül harmadik stúdiólemezével: az Ősforrás című album az exkluzív kiszerelésű, digipack formájában megjelent Regő Rejtemhez hasonlóan a portugál Equilibrium kiadónál jelenik meg. A külföldön már komoly ismertséggel rendelkező zenekar nemrég a Corvus Corax oldalán turnézott  Európában, s most végre Magyarországon is hozzájuk méltó méltó reflektorfénybe kerülhetnek: február 10-én a Budapesti Kongresszusi Központban lépnek fel Ritchie Blackmore világhírű zenekara, a Blackmore's Night előtt! Blackmore-éknak amúgy annyira tetszett a Nightspirit zenéje, hogy a feburár 1-ei, grazi fellépésükre elhívták őket... jegyek korlátozott számban még kaphatók.

EKTOMORF: Új lemez és két fellépés Magyarországon
A kiadóváltás után ill. az új album kapcsán is nagy hangsúlyt fektet az Ektomorf Magyarországra: az AFM-nél megjelenő "What Doesn"t Kill Me" albumot Zotya interjú-körúton mutatja be a sajtónak, amit Magyarországon kezdett meg: a Headbangers Ballban, a Hammerworldben, a Rockinformban (melynek mellékleteként nemrég a Hangok lemez is megjelent, CD-n először Magyarországon) és az interneten is olvashatunk/láthatunk vele készült interjúkat.
Áprilisban pedig a turné is Budapestről indul: 2-án három német csapat felvezetésével játszanak Zotyáék az A38-on, másnap pedig a szegedi Garaboncziásban játszanak, méghozzá a jópár hazai és külföldi csapatot felvonultató, kétszínpados Betonkeverő Feszt keretében. Tessék készülni!

ANGERTEA: Országos turné a lemezmegjelenés idején
Február végén jelenik meg az együttes harmadik lemeze, Twenty-Eight Ways To Bleed címmel, mely saját elmondásuk szerint változatos és komplex lemez lesz, de valamivel emészthetőbb mint elődei. Egy vadonatúj nóta, a Sophie's Station már most meghallgatható a myspace-en. A lemez egyetlen magyar nyelvű dalában ("Miattad") olyan vendégek fognak szerepelni, mint Vincze Ádám (Flop), Slayercsabi (Wackor), illetve Kovács Attis (Watch My Dying). A lemezmegjelenéssel egyidőben hozzák ki a negyedik hivatalos klipet is, ami megint kellőképp brutális, és szokatlan lesz, vagyis sok "vér és bél" lesz benne.
A budapesti lemezbemutatóra március 26-án kerül sor az After Music Clubban, de a zenekar az ország sok más pontján is feltűnik, hiszen márciusban több mint egy tucat koncertet ad majd országos turnéja során.

VARIOLA: Lemezfelvétel az új énekes-gitárossal
Ameddig a Hold kerek, mindig lesznek darkerek.. olvasható a zenekar weboldalán, ahol igen sok friss hír taláható: a Never Let Me Down című Depeche Mode feldolgozásuk felkerült egy nemzetközi DM rockfeldolgozásokat tartalmazó kompilációra, mely tokkal-vonóval letölthető a www.depecherockcovers.com oldalról. Közben készül a 2.0-s, vagyis a második saját lemez is, méghozzá a tavaly ősszel csatlakozott új énekes-gitáros, Kovács Balázs közreműködésével, aki korábban a HiTemp nevezetű modern metal csapat, ill. a Slobodan Macura vezette Nevergreen side project, vagyis a Green Division gitárosa volt. Bazsi már tavaly átesett a tűzkeresztségen, így most teljes gőzzel az új anyagra koncentrálhat a csapat.. emiatt koncertek is csak tavasszal várhatók.