2009. március 9.

Combichrist: agresszív villanyzene a Dürer kertben

Újabb zenei műfaj kedvelői véshetik az eszükbe a főváros egyik új szórakozóhelye, a Dürer kert nevét. A számos különböző műfajú és stílusú buli után március 26-án az ipari muzsika nagyágyúja, a Combichrist szerepel a Városliget melletti szórakozóhelyen. A Combichrist a Norvégiából Amerikába szakadt, és az Icon Of Coilból is ismert Andy LaPlegua indusztriál-aggrotech projektje, melynek stúdiólemezeit hallgatva is csak halovány elképzelésünk lehet arról, mire kell felkészülnünk a 26-ai koncert kapcsán... az biztos, hogy a Dürer kert nagyterme igazi „local inferno”-vá alakul erre az estére.


A Combichrist még annyira sem próbál a nagy többség számára elfogadható, megemészthető zenét produkálni, mint amennyire a Prodigy vagy mondjuk Marylin Manson teszi, sőt: a két ismert előadó zenéje eleve csak avatatlan fül számára tűnhet hasonlónak, hiszen a Combichrist egy komoly underground gyökerekkel bíró, következetesen kompromisszummentes műfaj egyre ismertebb képviselője.

A formáció központi alakja, a norvég Andy LaPlegua az Icon Of Coil nevű zenekarral vált ismertté a '90-es évek végén, majd Amerikába költözvén alakította meg 2003-ban a Combichristot, saját projektként. A zene maradt az eredeti industrial, electronic body music (EBM) műfaj keretein belül, ám annál letisztultabb, kevésbé koszos hangzású irányt vett: így Andy ma már önálló műfaji meghatározással, techno-body-music néven aposztrofálja saját ténykedését. A többi ráaggatott jelző is segít a behatárolásban: aggrotech, terror EBM, hellektro: igen, itt egy amúgy is feszes és hangos zenei irányzat „mégdurvább” változatáról van szó.

Amely koránt sem csak a zenéről és a „táncról” szól, hiszen mind a videókon, mind pedig élőben hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, elég csak a legutóbbi klipet, a Sent To Destroy-t végignézni. Leginkább egy műszak utáni woodoo-maszkos kohómunkás-brigádra emlékeztet a csapat (egy dögösen maszatos szőkével kiegészülve), akiknek eszelős, gázmaszk mögötti pillantásaiból és grimaszaiból az is kiolvasható: nem a virágos mezőkről fognak az rozsdás-olajos ipari háttér előtt andalogni.


Annak ellenére sem, hogy amúgy mindenkit érintő, a világ és a közösség problémáira hívják fel figyelmünket: ezt talán semmi sem szemlélteti jobban, mint 2007-es albumuk címe: What The Fuck Is Wrong With You People? A többi is magáért beszél: Kiss The Blade; Sex, Drogen und Industrial; Today We Are All Demons. Ez utóbbi a legfrissebb lemez, melyen Andy újabb magasságokba tornázza fel a keménységfaktort, és még ijesztőbben eregeti magából a dühöt és a démonokat. A zene tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy igazi elektró-pokollá alakítsa egy estére a Dürer kert nagytermét, s ebben a szintén beszédes nevű amerikai elektro-industrial együttes, az Aesthetic Perfection is besegít majd.

a Negative Art bemutatja: Demons on Tour 2009
2009. március 26., csütörtök 19 óra
Budapest, Dürer kert
Combichrist , Aesthetic Perfection + supports
Belépő: 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: