2009. május 4.

Corvus Corax koncert – Budapesten a vándorzenészek királyai


A sötét középkor legkevésbé sötét pillanatait idézhetik fel azok, akik május 23-án ellátogatnak az A38 Hajóra, a Corvus Corax koncertjére. Az autentikus hangszereket és jelmezeket használó német zenekar hazájában és a kontinensen évek óta a járja a különböző vásári vigasságokat és hagyományőrző rendezvényeket. Ráadásul jellemzően az egyik legemlékezetesebb szereplője ezeknek, hiszen koncertjük magával ragadó módon idézi fel a középkori lakomák buja, önfeledt hangulatát. Két hazai együttes is szerepel a budapesti koncerten: a világzenék nemzetközi kavalkádját a Yava vonultatja fel, a magyar táltosok révüléssel révülő világát pedig a Moon and the Nightspirit idézi meg.

A Corvus Corax zenéje bizonyítja a legjobban, hogy az évszázadokkal - sőt, akár 1000 évvel ezelőtti - idők embere koránt sem csak ájtatos gregorián énekeket ismert, és az élet nem csak a nyomorról, a háborúkról, a rettegésről szólt - ahogy azt ma sokan gondolják. A középkor és a reneszánsz kultúrájának, és persze a hétköznapoknak is fontos része volt a mulattató, búfeledésre való muzsika, a szerencsésebbek számára pedig a tánccal és vidám zenével egybekötött lakomák, mulatságok.

A Corvus Corax anno egyszerű vándorzenekarként, utcazenekarként kezdte pályafutását, ma pedig immár 15 album és két DVD fémjelzi sikerüket. Az együttes még a kilencvenes években járt először Magyarországon, s a hazai közönséget már akkor elkapta az extatikus, vad germán törzsi hagyományokból építkező, bőrcuccokban, akusztikus hangszerekkel, dudákkal és szertartási dobokkal előadott produkció. A kezdeti, szigorúan hagyományőrző vonal mellett később modern hangszereket is kipróbáltak a tagok, ám ez nem csökkenti a Corvus Corax autentikusságát, hiszen az új zenei ötletekre rendre új projektek is születnek: elektronikus gitárt például csak Tanzwut néven használnak.

Nemcsak Németország büszkélkedhet a zene őserejét meglovagoló őrült bandával: a május 23-ai koncerten szerepel a Yava is, mely népzenészek, punkok és hardcore harcosok közös zenei vállalkozása. Nemrég megjelent, Folcore című albumuk őrült és eksztatikus zenéje az agresszív energia és a mennyei nyugalom között feszül.. a világ különböző pontjairól származó népzenei motívumokat oltják a punk föld alatti gyökereibe. Polett az énekes, furulyás, kavalos mellett Szabolcs pörgeti a koboz, lant vagy oud húrjait. Fritz, a gitár démon és Kris, az ösztön zseni dobos alá Mestyán Ádám kiválása után Barczi Gábor tolja a bőgőt.

Csendesebb, de áhítatra nem kevésbé alkalmas muzsikával várja a látogatókat a The Moon and the Nightspirit zenekar, mely az ősi, pogány táltosok és sámánok világát idézi meg, s márciusban adta ki harmadik stúdiólemezét, Ősforrás címmel. A nemzetközi sikernek örvendő együttes új kiadványát szintén a portugál Equilibrium kiadó gondozza, mely ismét egy digipack kiadvánnyal, és egy még exkluzívabb kiszerelésű, bónusz felvételekkel és nagyméretű illusztrációkkal kiegészített digibook formátumú limitált kiadvánnyal örvendezteti meg a rajongókat és a gyűjtőket. A Moon and the Nightspirit néhány hete amúgy a Blackmore’s Night előtt zenélt a Budapesti Kongresszusi Központban és Ausztriában, a Corvus Corax-szal pedig már régi jó ismerősök, hiszen németországi és európai turnén is vettek már részt együtt.

Május 23-án pedig végre a magyar rajongók is egy színpadon láthatják a három magával ragadó folkzenekart – az A38 Hajón tartandó koncertre jegyek elővételben kedvezményes áron válthatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és a www.ticketportal.hu oldalon, ahol akár otthoni jegynyomtatás is választható.

a Negative Art Prod. bemutatja:
2009. május 23., szombat 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Corvus Corax, Yava, The Moon and The Nightspirit koncertek
Belépő: május 15-ig 4900 Ft, május 16-tól 5500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: