2009. augusztus 13.

Sziget utáni veszedelem: Budapesten a Crüxshadows


Dögös csajok bőrcuccban csábítanak majd a táncra

A Negative Art koncertszervező idén körbelőtte a Sziget Fesztivált: az idén debütált Fekete Zaj Fesztivál néhány nappal a nagy testvér előtt ért véget a Mátrában, augusztus 23-án pedig immár ötödik alkalommal jelentkezik majd a Sziget utáni veszedelem nevű rendezvény, melynek keretében minden évben olyan műfajú zenekarok lépnek fel, akik a nagy fesztiválokon ritkábban jutnak színpadra. Wayne Hussey, a kanadai Birthday Massacre vagy az amerikai Made Out Of Babies után most az a csapat látogat ismét Budapestre, amely az első „veszedelmen” is aratott sikert anno. Az amerikai Crüxshadows ezúttal a Dürer kert szabadterén lép fel, LD50 DJ-kel karöltve.

Hegedű, szintetizátorok és az alapító frontember, Rogue hangja, karizmája – no meg talán a frizurája - a titka az 1992-ben, Floridában alakult The Crüxshadows együttesnek, mely a még ma is létező darkwave zenekarok között a legnagyobbnak számít: az elmúlt pár évben két daluk, a Sophia és a Birthday is vezette az amerikai Billboard slágerlistáját. Az együttes - weboldalukon is meghallgatható - könnyed dalai a klubok elektromos tánczenéihez szokott fülnek sem idegenek, így a táncoló publikum állandó tartozéka a Crüxshadows koncertjeinek, csakúgy mint a csapat rendes tagjainak számító, dekoratív - hogy ne mondjuk: provokatív – külsővel megáldott táncoslány-páros. Persze a Crüxshadows-nak rengeteg tinirajongója is van, ami inkább Rogue-nak köszönhető..

A ’90-es évek elején alakult csapat a hagyományos darkwave, majd a jóval elektronikusabb ebm és new wave műfajok kedvelőinek is elnyerte tetszését, hiszen zenéjük könnyed magával ragad. Szívós munkával küzdötték fel magukat underground kult státuszukba: ma már szinte Európa minden országában jártak, de pl. ők voltak az első külföldi gothic zenekar, akiket Kínába is beengedtek… el lehet képzelni, mekkora lelkesedés fogadta őket a Midi Open Air Fesztiválon, maréknyi másik nyugat-európai csapat mellett Pekingben.
A jelek szerint Rouge egyre több egyre vonzóbb hölgyet gyűjt maga köré az együttesbe: A Dreamcypher turné után a legrégebbi tag, Rachel ugyan visszavonult, ám helyette egy másik hegedűs került a csapatba, s a két dögös táncosnő mellett most már a gitárt is egy vadmacska pengeti.

Hogy zenéjük mennyire sokszínű a szúrós elektronikus alapok, a bársonyos hegedűbetétek és a harapós gitárfutamok együttes alkalmazásától, azt jól mutatja, hogy mennyi különböző csapattal szerepeltek már együtt: ugyanúgy szerepeltek már a Cure, a Placebo és Sisters Of Mercy oldalán, mint mondjuk a VNV Nation, az Apoptygma Berzerk vagy a Ladytron előtt. Ezúttal a szubkultúra hazai webportálja, az LD50 DJ-i válogatnak majd a Crüxshadows koncertje előtt és után nótákat a táncolni vágyók kedvéért. Jegyek kedvezményes elővételi áron már kaphatóak, országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, és a www.ticketportal.hu oldalon.

A Negative Art bemutatja: Sziget utáni veszedelem
2009. augusztus 23., vasárnap
Budapest, Dürer kert
Crüxshadows koncert
warm-up, afterparty: LD50 DJ-k
Belépő: 3000 Ft, a rendezvény napján 3500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: