2009. október 2.

Trouble, Pentagram: közös Európa-turnén a két doom nagymester


Legutóbbi, nagysikerű magyarországi látogatása után, az erős őszi koncertdömping megkoronázásaként október 7-én a Diesel klubba érkezik a Trouble, méghozzá a szintén népszerű Pentagrammal egyetemben, hogy egy lassú, bólogatós témákkal teletűzdelt estén találkozzon a műfaj kedvelőivel.

A Trouble egy akusztikus album kiadásával búcsúzott az ismét távozó Eric Wagner énekestől. A helyére érkező Kory Clarke-kal (ex-Warrior Soul) kiadtak egy élő lemezt “Live in Los Angeles” címmel, hogy mindenki megbizonyosodhasson arról: méltó ember került Eric helyére. A zenekar kitartó hozzáállásának köszönheti, hogy már több, mint 20 éve ők a doom színtér egyik legelismertebb csapata. Lázadó felfogásuknak pedig az az eredménye, hogy mára mindenféle kiadói beleszólás nélkül dolgozhatnak. Kory személyisége teljesen beilleszkedett a zenekarba, az Államokat nagy sikkerrel turnézták végig, majd úgy döntöttek, hogy még az új lemez felvétele előtt Európába is átruccannak.

Ez pedig igazi megtiszteltetés, hiszen a Trouble az egész metal műfaj egyik alapvetése, igazi doom/stoner rock legenda, akik "Manic Frustration" albumukkal örökre beírták nevüket a zenei Pantheonba. Olyan zenekarok hivatkoznak rájuk, mint a Cathedral, a Down, az Anathema, a Paradise Lost, valamint a '90-es évek összes gothic doom bandája, hiszen a Trouble jelenti a súly esszenciáját, azt, amit zenekar azóta nem adott vissza

A szintén fellépő Pentagram legénysége is súlyos doom metalt játszik, ami - ahogy az általában lenni szokott - a Black Sabbath örökségéből táplálkozik. A gitáros/énekes Bobby Liebling 1971-ben alapította a zenekart, a doom metal úttörői közé tartoznak. Bobby körül a tagok folyamatosan cserélődtek, de kitartott a korai stílus mellett és persze végig rendkívül jó dalokkal rukkolt elő a fő zeneszerző. Hamarosan új lemezzel fognak jelentkezni (Last Rites), kíváncsian várjuk, a koncerten is remélhetőleg ízelítőt fogunk szerezni az anyagból.

A két együttes állandó kísérője a körúton a norvég Syrach, akik szintén a régebbi doom-stílusjegyeket próbálják követni, kicsit sötétebb megközelítésben. A koncertre jegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon vásárolhatunk.

Tudnivalók:
2009. október 7., csütörtök 19.00 óra
Budapest, Diesel (volt E-klub)
Touble, Pentagram, Syrach koncertek
Belépő: 5500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: