2010. január 27.

VARIOLA - Négyen


Három évet kellett várni a szegedi Variola zenekar ígéretének teljesülésére: 2009 december 18-án megjelent második albumuk, melynek címe: Négyen.
A rockzenekarok esetében a második lemezt szokták vízválasztónak  tartani… Jelen esetben azonban nyugodtan eltekinthetünk ettől.. tekintve hogy egy húszéves bandáról van szó. Első kiadványuk (Sötét a csilagod) - majdnem napra pontosan -három éve jelent meg, amelyet afféle kordokumentumként, régi dalok gyűjteményeként is lehetett aposztrofálni. Ígéretükhöz híven most kilenc teljesen új szerzeményből álló anyagot állítottak ki. A felvételek idén, kora nyáron készültek Szegeden.

A veteránnak számító alapítótagok mellé – főhősnek – új, ámbár nem ismeretlen ember érkezett Kovács Balázs (HiTemp, Green Division) személyében. A zenei alapkoncepció maradt a régi: a dark és a rock mezsgyéjén mozgó középtempós, borongós szövegekkel, versekkel tűzdelt igazi rockzene.

A Variola az újjáalakulás óta folyamatosan aktív: a klubkoncertek mellett olyan nagyságok előtt “backingeltek” mint a svéd Katatonia, vagy a brit The Mission. Az utóbbi időben a magyar goth-rock szcéna egyik fontos alappillérévé váltak.
Az a rutin, amelyet a tagok korábbi zenekaraikban (Nevergreen, Ferenczi György és a Herfli Davidson, FreshFabrik, Beri Ary és a Pillangók, Palermo Boogie Gang, Sardinelli, stb.) szereztek, ezen az albumon talán még jobban megmutatkozik.

A lemez megjelenésével egy időpontban a zenekar weboldalán (www.variola.hu) is letölthető lesz a teljes album (egy rejtett track kivételével). Szintén a weboldalon érhető el az a 4tunes match névre keresztelt kisfilm is, amely a lemezkészítés időszakát hivatott dokumentálni. A cél az, hogy az anyag minél több emberhez eljusson, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a srácok nem az eladásra, hanem a minél több hangulatos koncertre blazíroznak.
A borítón feltüntetett információ szerint a készítők fontosnak tartják, hogy az album szerzői kiadásban, teljesen önerőből, mindenféle pályázati, vagy állami támogatás nélkül került kiadásra.

Ajánljuk ezt a lemezt azoknak, akik nagy rajongói voltak a nyolcvanas évek dark-goth-rock formációinak, és azoknak is, akik szeretik a színvonalas, kicsit retrós, crossover rock zenéket.