2010. március 31.

Jarboe, Nachtmystium: extrém zenei különlegességek Budapesten


Bekategorizálhatatlan okos és elvont zenekarok seregszemléje a vasárnapi Doomsday Festen a Dieselben

A Doomsday Fest keretében igazi zenei csemegében lehet része a magyar közönségnek április 11-én, Budapesten. A Diesel klubban két roppant nehezen behatárolható, a végletekig elvont külföldi zenei kiválóság fog koncertet adni a hazai Korog felvezetése után: nevezetesen Jarboe, aki nem először látható hazánkban és a sötét hangulatú zenét prezentáló Nachtmystium.

A hazai koncertlátogató számára nem lehet ismeretlen Jarboe neve, hiszen az énekesnő (aki korábban Swans tagjaként is számos lemezt jegyez) nem először fordul meg nálunk - szerencsére most jóval kevesebb kihagyással, alig egy év elteltével tér vissza Budapestre. Érkezése után fellépése sokáig beszédtéma marad a jelenlévők körében, mert minden kétséget kizáróan nagyon egyedi és megindító, amit a színpadon produkálnak. Az angyali és démoni hangok egyaránt könnyedén jönnek elő az énekesnőből, élőben váltva ki igazi katarzist a hallgatóságból.

Avantgarde, indusztriál, gothic, darkwave - ezek a szavak mind-mind eszünkbe juthatnak a művésznőről, és akkor még meg sem említettük a különböző félelmetes nyögéseket és hörgéseket, amikre szintén képes. Legutóbbi koncertjén a 2008-as Mahakali című lemezt népszerűsítette, melyen többek között a Mayhem Csihar Attilája és maga Phil Anselmo is vendégszerepelt. Azóta kijött még két albuma, s erre az estére remélhetőleg az egész életművet felölelő előadással készülnek. Jarboe mindenesetre már a honlapján is külön említette, hogy izgatottan készülnek erre a turnéra.

A szintén amerikai Nachtmystium sem tartozik a könnyen emészthető zenekarok sorába. A Blake Judd által alapított formációt is a pszichedelikus és extrém zenekarok sorában tartják számon. A dalok hangulatát már az a puszta tény is jól előrevetíti, hogy a Nachtmystium tagjai állítják: a zenekar nevével az elfojtó sötétségre utalnak. Náluk már jóval több a black metal elem - például a gyors gitártémák formájában -, legnagyobb hatásaik között is olyan legendákat emlegetnek, mint a Darkthrone vagy a Burzum. A 2010-es év nekik is új lemezt fog hozni: az Addicts: Black Meddle Pt. II című kiadványról várhatóan már most hallhatunk némi ízelítőt.

Természetesen egy hasonlóan elvont bandát kellett találni hazai részről bemelegítésnek, és teljesen jogosan a Korogra esett a szervezők választása. Tehát április 11-én a Diesel klubban nézhetjük meg a csapatokat - jegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon vásárolhatunk.

Tudnivalók:
2010. április 11.,  vasárnap 18.00 óra
Budapest, Diesel (volt E-klub)
Jarboe, Nachtmystium, Korog koncertek
Belépő: 3900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: