2010. március 31.

Wolves in the Throne Room: Amerikai black metal a Dürer kertben


Farkasok a trónteremben, telihold és az éjszaka igéző szelleme vár ránk májusban

Az egyre nagyobb sikernek örvendő amerikai Wolves in the Throne Room is végre tiszteletét teszi Magyarországon, soron következő tavaszi Európa-turnéján. Az elvont, black metalt ambienttel keverő formáció Budapesten, a Dürer Kertben fog játszani május 10-én, ahol a magyar Moon and the Nightspirit is fellép, hogy meghitt hangulatú, a középkori és pogány népzenék világát éteri hatásokkal keverő produkciójával megalapozza a transzcendentális hangulatot.

A Wolves in The Throne Room alapvetően old school black metalból táplálkozó csapat, sikerüket mégis az újító, kísérletező felfogásuknak köszönhetik. Analóg hangzásokkal operáló, rituális, természetközpontú zenekarról van szó. A legutóbbi lemezüket (Black Cascade - amit a Sunn O))) lemezeket is készítő Randall Dunn producerelt) bemutató turnéjuk sajnos elkerülte hazánkat, viszont majd’ egy évvel később méltó pótlásra lehet számítani.

Nagyon markáns, egyedi hangzásvilág jellemzi a zenekart. Kevés a dallam, ehhez mérten kimondottan sötét és hátborzongató hangulatot áraszt a muzsikájuk. Ennek ellenére még azok a kritikusok is csak elismerően tudnak nyilatkozni fellépéseikről, akik szerint első hallásra úgy tűnik: nem egyszerű kapaszkodót találni a számaikban. Egyre növekvő népszerűségük is jelzi, hogy három lemezzel a hátuk mögött máris maradandót tudtak hozzátenni a mai black metal színtér sokszínűségéhez.

Hazai vendég a The Moon and the Nightspirit lesz, akik ritkaságszámba menő módon tudnak hozzányúlni a tradicionális magyar folklórhoz, vagy inkább annak pogány gyökereihez. Zenéjük és a szövegeik egyaránt elfeledett időkbe kalauzolnak minket, mindezt pedig egy nagyon természetes, megnyugtató módon és hangzásvilággal teszik. Hozzájuk hasonló, ennyire egyedi zenekarral bizony nem nagyon lehet találkozni, zenéjüket hallva lehet csak igazán megérteni ezt a teljesen magával ragadó hangulatot, ami a dalaikból árad. Külföldön már nagyon elismert formációról van szó, csak remélni lehet, hogy - többek között ezzel a koncerttel is - végre itthon is megkapják a nekik kijáró figyelmet.

A jegyvásárlóknak érdemes azt is számításba venni, hogy különleges ajándékként a belépőjükkel május 8-án a kanadai technikás/progresszív death metalt játszó Quo Vadis koncertje is ingyenesen a Rocktogonban! A jegyeket ajánlott mielőbb beszerezni a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - vagy a www.ticketportal.hu weboldalon.

Tudnivalók:
2010. május 10., hétfő 19.00 óra
Budapest, Dürer Kert
Wolves in the Throne Room, The Moon and the Nightspirit koncertek
Belépő: 3000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Hallgatnivaló, látnivaló: