2010. augusztus 10.

Heidenfest 2010 - A harcosok visszatérnek!

Vihar közeleg, a világ összes sötét sarkából a háborúba hívó kürtök hangja szól - ez már a Ragnarök? Az idei Heidenfest portyán újra egyesül minden pogányok ősereje: black, epic és dallamos metal, féktelen düh és fülbemászó folk - szeptember 28-án Budapesten, a Wigwam RockPalace-ben.


A Twilight of the Gods nem ismeretlen a hazai közönség számára; tavasszal a Metalfest Open Air-en már bizonyított a Bathory-tribute - a páratlan allstars formáció öt tagja arra a merész feladatra vállalkozott, hogy hitelesen, tisztelettel nyúljon a kultikus Bathory-darabokhoz,  ezek előadásával megőrizve Quorthon szellemi és zenei örökségét. A supergroup tagjai: Alan Nemtheanga énekes (Primordial), Frode Glesnes (Einherjer), Nick Barker dobos (ex-Dimmu Borgir, ex-Cradle Of Filth), Blasphemer gitáros (ex-Mayhem) és Patrik Lindgren gitáros (Thyrfing).
Az est másik fő fellépője, a saját bevallása szerint folkos hősi metalt játszó finn Ensiferum annak ellenére egyike a műfaj meghatározó zenekarainak, hogy 1995-ös alapítása óta folyamatos tagcserék kísérik útját. Szerencsére Markus Toivonen, a zenekar atyja, biztos kézzel válogatja maga mellé az új embereket, így Finnország házi kedvencei 2007-re Finnország fontos exporttermékévé is váltak - a Paganfest után a tengerentúlra is eljutottak, nemrégiben pedig az ausztrál pagan rajongók legnagyobb örömére felléptek Sydney-ben is. A sorban negyedik, legutóbbi lemezük, a From Afar a jól bevált recept alapján nemcsak együtt üvöltős koncertkedvenceket, hanem szárnyaló, monumentális szerzeményeket is tartalmaz - előbbire jó példa a Twilight Tavern, utóbbira a Heathen Throne.
A 2003 óta aktív német Equilibrium epikus viking metalja egyszerre épít black metal alapokra és folk elemekre, német nyelvű szövegeikben pedig a régi német meséket és a germán mondakör alakjait idézik meg. Harmadik lemezük, a 2010-ben megjelent Rekreatur a korábbi albumokhoz hűen, de már az új frontemberrel, Robse-val  idézi meg a csatamezők hangulatát - himnikus tételekkel és nem utolsó sorban vidám, söröshordók csapra verésére kiválóan alkalmas dalokkal.
A rettenthetetlen vikingek közé vérfrissítő kalózmetál is érkezik New Jersey-ből: a háromtagú (négy, ha a papagáj is tagnak számít) Swashbuckle minden mocskos kis apróságot tud, amit rumról, titkos kincsekről és a Karib-tengerről tudni lehet, és az Anthrax vagy a Slayer nyomdokain haladva brutál kampókézthrash-hel szántják fel a színpadot.   
A pogány ünnepen szintén fellépő Heidevolk kitűnik az újgenerációs volkmetal bandák dömpingjéből: holland nyelvű, torokhangokkal kísért dalaikban a skandináv ősöket idézik meg,  a két tiszta énekű vokalistán és a szigorú gitármunkán túl olyan hangszereken, mint a doromb, a hegedű, vagy a kürt. Témáikat a természet, a néphagyomány és a Gelderland környéki mondakör inspirálta, koncertjeiken kardokkal, pajzsokkal és középkori öltözettel teremtenek harci hangulatot. A 2010 márciusában megjelent Uit Oude Grond lemezük első dalához, a Nehalenniához klipet is forgattak.

A nagy viking portyára augusztus 31-ig elővételes, 4990 Ft-os áron lehet jegyet váltani!
Heidenfest 2010
2010.szeptember 28., kedd
WigWam Rock Palace
Kapunyitás: 18.00

Fellépők:
TWILIGHT OF THE GODS - A Bathory-Tribute
ENSIFERUM
EQUILIBRIUM
SWASHBUCKLE
HEIDEVOLK

Elővételben: augusztus 31-ig 4990 Ft, augusztus 31-től 5499 Ft
Ticketportal, TEX: 5490

A helyszínen: 5999 Ft

Kapcsolódó weboldalak: