2010. október 15.

Yava zenekari bemutató


A Yava zenekar ugyan csak 2001-ben alakult, tagjai azonban évtizedes zenekari múltra tekinthetnek vissza: Mestyán Ádám és Németh László Fritz a világszinten is elismert zenekar, a Vágtázó Halottkémek (VHK) tagjaként váltak ismertté. Egész más irányból érkezett Dus Polett és Róka Szabolcs, akik korábban népzenészként, utcaszínházasként tevékenykedtek, számos egyéb mellett. Az eltelt évek, és a produkció nagyszerűsége mutatja, hogy az első hallásra összeférhetetlen gyökerű zenészek remekül tudnak együttműködni e zenekar keretein belül, hiszen a Yava lényege éppen ez a kettőség: a zene folyamatosan vibrál, lüktet a két pólus, vagyis a hardcore punk és a "révülő" népi zenék világa között. Pontosan ez az, aminek a Yava zenéje dinamikáját, érdekességét - sőt, egyenesen lebilincselő hangulatát köszönheti.

A produkciónak sem autentikusságához, sem nemzetközi szintű sikerre ítéltségéhez sem férhet kétség. Az előbbivel kapcsolatban elég csak megismerni a tagokat: az alapító Mestyán Ádám a VHK mellett esztétika-arabisztika szakon végzett, huzamosabb ideig tartózkodott Kuvaitban és Észak-Afrikában, és az ott megszerzett élményeket, benyomásokat , vagy éppen dallamíveket - természetesen a Yava zenekarban is használja. Nincs ez másként a szintén alapító Dus Polett esetében sem: a ma RadioCafé műsorvezetőjeként is ismert előadó Jáva szigetén is folytatott tanulmányokat, ahol a híres "wayang" árnyszínház mellett az ősi - sokak szerint az egész kortárs modern zenére hatást gyakorló - gamelán zene világát is megismerte. Az ország egyik legjobb kobzos-lantosának tartott Róka Szabolcs a török erdetű lant, az oud nagymestere többek között, értve ezalatt hangszer történetéhez tartozó hatalmas zenei kincset is.

A világ különböző népeinek zenei és kulturális motívumkincse, a középkori dalok és hangszerek egybeforrnak tehát a kortárs punk és hardcore muzsikával a Yava olovasztótégelyében - és ez a kreatív forrás nem csak a produkció autentikusságát biztosítja, hanem azt is sejteti: még rengeteg kiaknázandó, felderítendő zenei kaland áll a Yava előtt. A sokszínűségnek még egy előnye van: a zenék, érzések, impressziók keveredéseként létrjövő muzsika egyáltalán nem csak a magyar közönség számára lehet érdekes - adott esetben még akkor sem, ha a szövegek éppen magyar nyelvűek. Erre a Yava nemzetközi szinten elért sikerei is utalnak, hiszen a Magyarországon már az A38 Hajót és a Petőfi Csarnokot is megjárt együttes rendszeresen szerepel Európában, például Németországban is - Lengyelországban pedig az idei fesztiválszezonban kiemelkedő sikereket is elértek: a wegorzewo-i EKO Union of Rock fesztiválon a zenekar egyetlen külföldi meghívottként, fő műsoridőben táncoltatta meg több ezer fős közönségét, és a lengyel televíziónak is nyilatkozott. Az átütő sikert látva a rendezvényt szervező menedzseriroda azonal lemezeladási és turnészervezési ajánlatot tettek a Yavának.

A zenekar tagjai:
Mestyán Ádám - basszusgitár
Dus Polett - ének, kaval, furulya, csörgődob
Róka Szabolcs - ének, koboz, oud, lant, tangóharmonika, duda
Németh László Fritz - gitár
Szabó Kristóf - dobok

Diszkográfia:
2008 - Folcore

Hivatalos weboldal: