2010. november 12.

Az Amorphis visszatér Budapestre

A finn Amorphis tavalyi turnéja hatalmas siker volt szerte Európában. A budapesti Diesel klubban is felejthetetlen koncertet adtak, ahol olyan forró volt a hangulat, hogy nem is lehetett kérdéses: amint lehetőség adódik rá, jönni fog a ráadás. A zenekar ismét a Dieselben szerepel november 21-én, méghozzá egy izraeli metal csapat, az Orphaned Land és a szintén finn Ghost Brigade társaságában.


Az Amorphis legénysége a legutóbbi, Skyforger című lemezzel egy olyan karizmatikus albumot tett le az asztalra, ami az életművük egyik kiemelkedő darabja lett. A finn zenekarokra jellemző egyéni hangulatvilág és mély érzelmek közlése mindig is az Amorphis fő erényét jelentette, és a sorozatos tagcserék ellenére is bátran kijelenthető, hogy a 20 éve működő együttes most van ereje teljében. Az Eclipse lemezzel érkező Tomi Joutsen énekes nélkül pedig már el sem lehetne képzelni élőben az Amorphist, hiszen csodálatosan tudja hozni a dallamos énektémákat, de súlyos hörgése is igazán hatásos; nem mellékesen pedig színpadi jelenléte is páratlan – gondoljunk csak azokra a földet súroló rasztákra...

Nem is csoda, hogy a legutóbbi koncertkörútjukat mindenhol óriási érdeklődés övezte. Kiválóan adja vissza a hangulatot nemrég megjelent dvd-jük (Forging The Lands of Thousand Lakes címmel), szóval ha valaki még kételkedik a lemásolhatatlan érzésben, amit egy Amorphis koncert nyújt, akkor érdemes belenézni:


Előzenekarok terén is igazi kuriózumokat sikerült felmutatni a szervezőknek, hiszen az Orphaned Land az izraeli metalbandák - nem éppen sűrű - sorát erősíti, és történetesen azok közül is ők a leghíresebbek. Az arab és zsidó népzenei örökséget páratlan odafigyeléssel oltják bele a kemény, mély metalzenébe, nem is csoda, hogy mára már kifejezetten kultuszstátuszba tartoznak.. elvégre egy olyan zenekar meg is érdemli ezt, ami hangzásában semmi máshoz nem hasonlítható. A nyitóbanda pedig a szintén az ezer tó országából származó Ghost Brigade, akik doom/death jegyeket viselő alternatív metalban utaznak, a finn zenekarokra már említett, igazán jellemző varázslatos hangulattal.

Az előző remekbeszabott Amorphis koncert folytatására a budapesti Diesel klubban lesz tehát lehetőség - a legnagyobb slágerekkel - november 21-én. Belépőjegyünket megválthatjuk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - vagy akár otthoni jegynyomtatással a www.ticketportal.hu weboldalon is.

A Concerto Music bemutatja: Forging Europe Tour 2010 Part II.
2010. november 21., vasárnap 19.00 óra
Budapest, Diesel
Amorphis, Orphaned Land, Ghost Brigade koncertek
Belépő: elővételben 5000 Ft., a koncert napján 6000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: