2010. november 18.

Therion koncert Budapesten


A több éves kihagyást követően visszatérő Therion újabb Európa-turnéjának összeállításánál nem is lehetett kérdéses, hogy bekerül-e Magyarország a koncertprogramba. A megannyi felejthetetlen hazai fellépésüknek köszönhetően tehát ismételten ellátogatnak hozzánk a szimfonikus metal nagyágyúi, november 27-én a budapesti Petőfi Csarnokban kerül sor a nagy eseményre.

Christofer Johnssont zenei körökben egyszerűen csak zseninek tartják, hiszen amit a Therion zenei agyaként véghezvitt, nem sokan képesek utánacsinálni. A színtiszta death metalból induló együttes folyamatos fejlődése és odafigyelése során egy igazi kuriózummá nőtte ki magát. A mai napig etalonnak számító, rendkívül magas eladási listákkal büszkélkedő 1998-as Vovin és az azt követő lemezek szinte teljes egészében Christofer saját gyermekeinek tekinthetők. Az évek során a szimfonikus metal egyik nagy úttörőjévé és stílusteremtőjévé vált a Therion, a kórusok és a klasszikus zenekari betétek mára szerves és elválaszthatatlan részét képezik a bandának. A stíluson belül is az egyik leglenyűgözőbb zenekarról beszélhetünk, lélegzetelállító élő fellépésékkel.

Az énekesi poszton a jelenlegi új lemeztől fogva egy igazi legendát sikerült szerepeltetni, Thomas Vikström személyében, aki a Candlemass soraiban szerzett magának hírnevet és vívta ki a szakma elismerését. Sőt, a mostani turné előtt még Snowy Shaw turnéénekes is visszatért a Therionba, a régi fanatikusok legnagyobb örömére. Így Christofer Johnsson elmondása szerint egy igazán különleges élő show-val fognak kedveskedni a rajongóknak, ami egyfajta összegzése lesz a Thomas Vikströmmel és a visszatért énekessel tervezett két különböző koncepciónak. A basszusgitáros Nalle sajnos személyes problémák miatt kihagyni kényszerül a körutat, viszont a helyére érkező Waldemar Sorychta minden kétséget kizáróan kiváló választás.

A zenekar Magyarországhoz fűződő viszonyát mi sem fejezheti ki jobban, mint, hogy nálunk rögzítették a 15 éves jubileumi élő albumuk nagy részét és a Miskolcon tartott Opera Fesztiválon előadott klasszikus zenekarral közös előadásuk emlékét is DVD őrzi. Előzenekarok terén a progresszív metalban utazó Loch Vostok Svédországból, míg a roppant nehezen bekategorizálható (rockot jazzel és színtiszta metallal keverő) Leprous pedig Norvégiából érkezik. A csapatokat tehát a Petőfi Csarnokban nézhetjük meg november 27-én, a bulira jegyeket vásárolhatunk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon.

A Concerto Music bemutatja: Sitra Ahra Live 2010
2010. november 27.,  szombat 19.00 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
Therion, Leprous, Loch Vostok koncertek
Belépő: 6900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: